Reklama
Reklama

Podlej cyklamen perski domowym wywarem. Doniczka utonie w kwiatach

Cyklamen perski to roślina o urokliwych kwiatach, którymi obsypuje się w okresie jesienno-zimowym. Jeśli chcemy, by pięknie kwitła i zdrowo się rozwijała, warto wzmocnić ją wywarem z pewnego popularnego warzywa. Jest bowiem dosyć wymagająca i ma określone preferencje, jak na przykład podlewanie do podstawki, skąd będzie czerpać wodę. Jak pielęgnować tę roślinę i jak przygotować nawóz do jej wzmocnienia? Wyjaśniamy.

Cyklamen to roślina z rodziny pierwiosnkowatych, występująca głównie w basenie Morza Śródziemnego. Dzieli się na liczne gatunki, spośród których popularnością cieszy się zwłaszcza cyklamen perski. Nie należy mylić tej rośliny z fiołkiem alpejskim — jest to bowiem zupełnie inny gatunek, należący do rodziny fiołkowatych. Cyklamen perski to roślina wieloletnia, uprawiana jako ozdobna, z uwagi na urokliwe kwiaty. Możemy ją wzmocnić, stosując wywar z popularnego warzywa. Jak go przygotować i jak stosować?

Cyklamen perski — uprawa i pielęgnacja. Jak o niego dbać?

Cyklamen perski dorasta do około 30-40 cm wysokości. Kwitnie od jesieni do wiosny, wytwarzając kwiaty w rozmaitych kolorach — w zależności od odmiany mogą być na przykład białe, różowe lub czerwone. Jego korzenie wyrastają zaś z podziemnej bulwy.

Roślina jest dosyć wymagająca. Preferuje uprawę na stanowisku jasnym, ale nie może być oświetlona bezpośrednio promieniami słońca. Optymalna temperatura do jej uprawy wynosi 10-15 stopni Celsjusza. Najlepsze podłoże dla tej rośliny to uniwersalna ziemia do kwiatów doniczkowych. Jeśli zaś chodzi o podlewanie, ziemia w doniczce powinna być wilgotna, ale roślina nie może mieć zbyt mokro. Nie można też jednak dopuścić do jej przesuszenia. 

Czytaj też: Końcówki liści skrzydłokwiatu brązowieją? Winna może być woda 

Cyklamen perski — jak go wzmocnić? Użyj wywaru z cebuli

Wywar powstały po zagotowaniu cebuli doskonale sprawdzi się do podlewania kwitnących cyklamenów perskich. Trzeba jednak pamiętać, że gotującej się wody nie wolno solić. Jeśli wywar będzie posolony, nie może zostać użyty do odżywiania roślin.

Dlaczego cebulowy wywar pozytywnie wpływa na rośliny? W cebuli znajdziemy wiele składników odżywczych, w tym między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, fosfor, potas, magnez, mangan i żelazo. Gotujące się warzywa oddają część tych składników do wody, więc podlewane nią rośliny stają się mocniejsze i bardziej odporne na ataki chorób czy szkodników.

Zamiast wywaru z cebuli możemy też odżywić rośliny specjalnym nawozem, wykonanym z łupin tych warzyw. Wystarczy zalać łupinki litrem ciepłej wody, zamknąć pojemnik i ustawić go w chłodnym, zacienionym miejscu. Po upływie doby mieszankę przecedzamy i przelewamy do dowolnego naczynia. Rośliny należy podlewać odżywką z łupin cebuli raz w tygodniu. 

Zobacz też:

Chcesz, by hortensje zmieniły kolor na niebieski? Rozwiązanie znajdziesz za kilka złotych w każdej aptece

Uprawiasz cukinię na balkonie? Ten błąd sprawia, że warzywa nie rosną

Monstera płacze? Krople na liściach to ważna wskazówka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rośliny doniczkowe | pielęgnacja roślin