Reklama
Reklama

Pamiętaj o tym przed posadzeniem cebuli. Szkodniki nie będą dla niej zagrożeniem

Smak i aromat cebuli wielu daniom dodaje charakteru. Właśnie dlatego warzywo jest tak chętnie wykorzystywane w kuchni i sadzone na grządkach. Jeśli jednak chcemy uchronić uprawy przed atakiem szkodników, powinniśmy przed posadzeniem cebuli odpowiednio ją zaprawić. Jak to zrobić? Wyjaśniamy.

Cebula zwyczajna to popularne warzywo z rodziny amarylkowatych, którego pełna nazwa to czosnek cebula, gdyż należy do rodzaju czosnek. Cebula znajduje szerokie zastosowanie w kuchni — może być dodawana do zup, zapiekanek, sałatek, ale też do okraszania mięs, pierogów, kasz czy placków ziemniaczanych.

Ponieważ nie jest trudna w uprawie i chętnie zjadana, bardzo często trafia do warzywnika. Warto jednak wykonać pewną czynność przed jej posadzeniem. O co dokładnie chodzi?

Przygotowanie cebuli do sadzenia — jak to zrobić?

Cebula bywa atakowana przez szkodniki — w tym zwłaszcza muchówkę cebulową, czyli śmietkę cebulankę, która potrafi zniszczyć całe plony. To niewielka muszka, mierząca od 5 do 7 mm długości, mająca przezroczyste skrzydła i szaro-żółtawe ciało. Jeśli nie chcemy, by muchówka cebulowa zniszczyła uprawy cebuli, powinniśmy odpowiednio przygotować warzywa do sadzenia.

Przed posadzeniem cebuli do gruntu (można to robić od marca do drugiej połowy kwietnia) nie trzeba przygotowywać rozsady. Warzywo należy jednak właściwie zaprawić, co pozwoli pozbyć się pleśni, bakterii czy innych patogenów. Jak to zrobić? Zaczynamy od usunięcia wierzchniej warstwy cebulek, a następnie zanurzamy warzywa w wodzie o temperaturze około 30 stopni Celsjusza. Pozostawiamy je w niej na 2-3 godziny.

Do zaprawienia cebuli będziemy potrzebować specjalnego roztworu. Na szczęście możemy przygotować go samodzielnie. Do dużego słoika wlewamy litr wrzącej wody. Następnie wsypujemy do niej łyżkę soli kuchennej. Mieszamy i odstawiamy roztwór na chwilę. Termometrem sprawdzamy temperaturę wody. Gdy osiągnie 40-50 stopni Celsjusza, można w niej zanurzyć cebulki. Słoik z wodą z solą i cebulkami zakręcamy, i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wystarczy je opłukać zwykłą wodą, by były przygotowane do posadzenia do gruntu. 

Czytaj też: Posadź je obok borówki amerykańskiej. Takie sąsiedztwo wpłynie na obfite plony 

Sadzenie cebuli w warzywniku krok po kroku

Przed posadzeniem cebuli do gruntu, musimy właściwie przygotować glebę. Ziemia nie może być zbita i twarda — musi być lekka, przepuszczalna i żyzna. Gdy już zostanie przygotowana, przystępujemy do sadzenia. Kolejne cebule sadzimy co 10 cm, przy czym odstęp jednej grządki od drugiej powinien wynosić 20-30 cm. Aby dodatkowo zdezorientować szkodniki, warto posadzić między grządkami cebuli marchew.

Cebulki umieszczamy pionowo i płytko w ziemi (maksymalnie na 2 cm). Następnie przysypujemy je lekko ziemią i podlewamy. W czasie wzrostu również musimy zadbać o regularne nawadnianie cebuli, aby warzywo pięknie urosło.

Zobacz też:

Hortensja omarzła? Ogrodnik zdradza, jak ją uratować

Ten kwiat warto mieć w ogrodzie. Jego zapach zachwyca ludzi, a odstrasza komary

Podsypują tym pomidory, żeby były smaczniejsze. Ogrodnik ostrzega

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sadzenie | działka | warzywnik