Nie wyrzucaj zgniłych owoców. Tak wykorzystasz spady z sadu
Jesienią pod drzewami zalegają zgniłe jabłka, śliwki i gruszki. Psują widok sadu, ale też mogą stanowić zagrożenie dla roślin, jeśli odpowiednio ich nie usuniemy. Wcale nie musimy wyrzucać spadów do kosza. Z powodzeniem wykorzystamy zgniłe owoce w ogrodnictwie czy w kuchni, jednak są zastrzeżenia.
Wczesną jesienią zauważamy mnóstwo spadów pod drzewami. Jedni ogrodnicy od razu je usuwają, a jeszcze inni biorą się za to nieco później. Musimy jednak wiedzieć, że owoce nie zawsze są zgniłe - czasem możemy mieć do czynienia z groźną chorobą. Wyjaśniamy różnice oraz podpowiadamy, co zrobić ze zgniłkami.
Zgniłe owoce, to takie, które ulegają rozkładowi - stają się zatem miękkie, wodniste o charakterystycznej, ciemniejszej barwie i kwaśnym zapachu. To zupełnie normalne, że owoce się starzeją czy zostają uszkadzane mechanicznie np. przez upadek z drzewa.
Z kolei te, które zawierają dużo cukru np. śliwki czy jabłka, z czasem fermentują. Całkowicie naturalne jest również działanie mikroorganizmów, przyspieszających rozkład, ale niebędących zagrożeniem dla roślin.
Bywa też tak, że owoce nie ulegają gniciu, a zostają zaatakowane przez choroby grzybowe. Wówczas mają brunatne plamy z pierścieniami zarodników i z białym albo brunatnym nalotem. Może wystąpić grzybnia, także w postaci nalotu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: To naturalny słodzik. Jak uprawiać stewię w doniczce i o nią dbać?
Najgorszą chorobą grzybową owoców jest brunatna zgnilizna. Początkowo rozwija się na kwiatach drzew, żeby potem przejść na owoce. Wówczas coraz bardziej ciemnieją, aż w końcu przekształcają się w tzw. mumie, czyli suche części z grzybami i infekcjami, zagrażające przyszłym plonom. Mogą też opaść na ziemię.
Takie owoce porażone chorobą grzybową należy wyrzucić do pojemnika na odpady biodegradowalne lub oddać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Możemy też zakopać je w ziemi na głębokość 40-50 cm, ale z dala od roślin.
Owoce, które nie są porażone chorobą grzybową, a mają jedynie objawy gnicia, możemy wykorzystać na 3 sposoby. O jakich mowa?
Warto kompostować zgniłki, ponieważ zawierają cukry i związki organiczne przyspieszające rozkład materii. Poza tym dostarczają glebie cennych składników odżywczych.
- Nawóz
Podłoże drzew i krzewów owocowych otrzyma cenne składniki odżywcze, jeśli zakopiemy w nim zgniłe owoce. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzać z ich ilością, ponieważ dojdzie do zaburzenia równowagi biologicznej ziemi.
- Przetwory
Tylko zgniłe owoce bez oznak pleśni można włożyć do słoików. Uprzednio należy gotować je w temperaturze 70-100 stopni Celsjusza. Wtedy pozbędziemy się większości bakterii, drożdży oraz wirusów.
Zobacz też:
Liście monstery żółkną jesienią? Tak przywrócisz jej zdrowy wygląd
Koniecznie posadź w ogrodzie. To one najdłużej kwitną jesienią
Ta roślina kwitnie, gdy wszystko inne zamarza. Posadź ją teraz, a zimą będzie zachwycała