Nie tylko awokado. Mango też możesz wyhodować z pestki
Z pestki możemy wyhodować nie tylko awokado, ale także smaczne, egzotyczne mango, które będziemy uprawiać w zaciszu własnego domu. Wystarczy wykonać kilka prostych kroków, aby cieszyć się smakiem tego owocu i wyhodować piękne drzewko. Podpowiadamy, co zrobić, aby doczekać się własnego mango na swoim parapecie.
Uprawa mango udaje się praktycznie zawsze, jeśli odpowiednio przygotujemy pestki i zasadzimy je zaraz po wyjęciu z owocu. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ roślina może zacząć kiełkować dopiero po miesiącu. Warto jednak czekać, aby cieszyć się później pięknym, egzotycznym drzewkiem.
Mango jest owocem drzewa Magnifera indica zwanego mangusodrzewem, mangowym drzewem czy posmaczem indyjskim. Drzewa mango uprawiane są już od ponad 5 tysięcy lat. Co więcej, są one długowieczne, ponieważ dożywają nawet do 300 lat i dłużej. Mangowce potrafią osiągać do 40 m wysokości, a ich liście są lancetowate i zebrane w rozety.
Warto rozważyć uprawę mango, ponieważ jest to jeden z najsmaczniejszych owoców. Można go spożywać na surowo lub wykorzystywać do wyrobu dżemów, galaretek czy soków. Wiele osób suszone mango dodaje również do różnego rodzaju sosów. Miąższ tego owocu jest słodki i aromatyczny, a dodatkowo obfituje w minerały i witaminy. W smaku przypomina połączenie arbuza oraz brzoskwini.
Czytaj również: Zasiej raz i ciesz się plonami przez lata. Warzywa wieloletnie, które warto mieć w ogrodzie
Nie bez znaczenia jest to, jak przygotujemy pestkę mango, którą zamierzamy uprawiać. Znajduje się ona wewnątrz owocu - połowę mango stanowi soczysty miąższ, a resztę stanowi nasiono. Pestki mango należy pobierać jedynie od dojrzałych owoców. Dzięki temu uzyskana pestka nie będzie przesuszona.
Następnym krokiem jest staranne oczyszczenie pestki z pozostałości włókien oraz miąższu. Włókna z pestki mango możemy usunąć za pomocą gąbki do naczyń, używając jej szorstkiej strony. Chcąc przyspieszyć kiełkowanie mango, możemy naciąć skorupkę na długości około 5 mm albo delikatnie przetrzeć pestkę papierem ściernym.
Możemy też otworzyć ją za pomocą imadła, jednak należy robić to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić migdała znajdującego się w środku. Po wykonaniu tej czynności możemy wyjąć wspomniany migdał ze środka pestki i posadzić go płasko pod cienką warstwą ziemi.
Przy odpowiednich warunkach i w temperaturze około 20-25 stopni Celsjusza pestki mango zaczną kiełkować w okresie od 1 do 4 tygodni. Po upływie tego czasu możemy posadzić pestkę w podłożu.
Z racji tego, że pestki mango są duże, to musimy sadzić je pojedynczo, umieszczając jedną pestkę w doniczce o średnicy minimum 8 cm. Należy sadzić ją spiczastym końcem do góry i do połowy przysypać podłożem.
Warto również wiedzieć, że mango preferuje glebę żyzną i przepuszczalną, dlatego najlepiej użyć mieszanki ziemi ogrodniczej, torfu oraz perlitu. Ziemia powinna mieć pH pomiędzy 5,5 a 7,5. Nie zapominajmy także o drenażu na dnie doniczki, aby nadmiar wody mógł być odprowadzany.
Doniczkę należy postawić w ciepłym i jasnym miejscu. Oprócz tego powinniśmy okryć ją folią, wykonując w niej otwory, które pozwolą pozbyć się nadmiaru pary wodnej. Dzięki temu roślina będzie miała stworzone warunki, takie jak w mini szklarni i zapewnimy jej stałą wilgotność powietrza.
W momencie, gdy ukaże się młoda, kiełkująca roślina, zdejmujemy folię z doniczki i przestawiamy ją bliżej słońca. Należy to jednak robić stopniowo, aby nie doprowadzić do przypalenia liści przez ostre słońce. Kiedy liście mango w pełni się rozwiną, siewkę możemy przesadzić do większej doniczki.
Mango najlepiej będzie rozwijało się na oknie południowym lub zachodnim. Oprócz tego roślinę należy umieścić w pomieszczeniu wietrzonym, równocześnie uważając na to, aby nie doprowadzić do przeciągów.
Oprócz tego musimy dbać o to, by podłoże utrzymywać stale lekko wilgotne, ale nie mokre. Mango najlepiej podlewać od dołu do góry, wykorzystując do tego przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej. Uważajmy, aby nie polewać liści, ponieważ mango jest wrażliwe na choroby grzybowe i bakteryjne. Jeśli chodzi o nawożenie, to najlepiej używać produktów organicznych, zachowując umiar, ponieważ mango źle toleruje przenawożenie.
Zobacz też:
Atakują drzewa w ogrodzie i brzydko pachną. Tak pozbędziesz się intruzów
Nie tylko lawenda. Ta roślina również odstrasza kleszcze, a do tego długo kwitnie
Tak skutecznie usuniesz mszyce. Działaj szybko, nim rozgoszczą się na dobre