Reklama
Reklama

Moja babcia ma najsmaczniejszy rabarbar w okolicy. Wszystko dzięki temu

Rabarbar to jedno z tych warzyw, na które czekamy cały rok. Jego kwaśny posmak sprawia, że dodany do dań i warzyw całkowicie zmienia ich charakter. Moja babcia miała swój sposób na to, aby zebrane łodygi były smaczne i soczyste. W czym tkwi sekret smacznego rabarbaru?

Smaczny rabarbar - liczy się termin zbioru

Rabarbar to jedno z tych warzyw, którym możemy cieszyć się bardzo wcześnie. Nie każdy wie, że jakość przysmaku zależy od czasu, w jakim go zbierzemy. Najlepiej zbierać rabarbar, kiedy jest jeszcze stosunkowo chłodno, czyli od końca kwietnia do maja. Soki w łodygach płyną wtedy z wielką siłą, a tkanki są wciąż delikatne. To powoduje, że rabarbar jest wyjątkowo kruchy, soczysty i po prostu smaczny. 

Z czasem roślina robi się coraz bardziej łykowata, a w smaku rabarbaru pojawia się goryczka. Przełożenie zbiorów na koniec czerwca czy lipiec wbrew pozorom nie sprawi, że będą miały więcej walorów, jak to bywa w przypadku innych warzyw. Starsze rośliny zawierają również więcej szczawianów, które nie wszyscy powinni spożywać w nadmiarze. Łykowate, przerośnięte łodygi rabarbaru najlepiej poddać obróbce termicznej, która ogranicza zawartość szczawianów. 

Jak zbierać rabarbar, był smaczny i zdrowo rósł? 

Na zbieranie rabarbaru nigdy nie wybieraj się z nożem. Cięte łodygi mogą stać się zarzewiem chorób grzybowych dla pozostawionej w ziemi rośliny i przez to wpłynąć fatalnie na jej dalszy rozwój. Najlepiej po wybraniu odpowiedniego okazu, delikatnie wyrwij jego łodygę u samego nasady. Możesz ją przy tym lekko wykręcić. W ten sposób nie uszkodzisz rośliny, która będzie mogła dalej swobodnie plonować. Dzięki temu będziesz co tydzień mieć nowe łodygi. 

Po ścięciu rabarbaru najlepiej od razu odetnij jego liście i wyrzuć na kompost. Zawierają one najwięcej szczawianów i są trujące. Przy okazji pomożesz łodygom zachować jędrność na dłużej, bo nie będą dostarczały wody więdnącym liściom i zachowają ją w sobie. 

Czytaj też: Tak zrobisz najlepszą kruszonkę. Do drożdżówek z rabarbarem jak znalazł

Czy rabarbar można mrozić? 

Ścięte i pozbawione liści łodygi rabarbaru możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej owiń je przedtem wilgotny papier, co przedłuży ich jędrność. Nigdy nie przechowuj rabarbaru wraz z liśćmi: nie jest to zdrowe i doprowadzi do szybszego więdnięcia łodyg. 

Rabarbar możesz również zamrozić. Po umyciu i obraniu łodyg, pokrój je na kawałki. Następnie rozłóż je na tacach wyłożonych papierem do pieczenia starając się, by kawałki się ze sobą nie stykały. Po kilku godzinach zamrożony rabarbar przełóż do szczelnych pojemników lub woreczków strunowych i znów włóż do zamrażarki. Dzięki temu kawałki nie skleją się ze sobą tworząc wielką mrożoną bryłę. 

Zobacz też:

​Kupisz w każdej drogerii za 5 zł. Mszyce będą uciekać w popłochu

Będziesz mieć najsmaczniejsze ogórki w okolicy. Wystarczy, że zaczniesz je tak podlewać

Podlewasz tym hortensje? Pewnie się zdziwisz, ale bardziej im szkodzisz, niż pomagasz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: działka | warzywnik | uprawa roślin