Reklama
Reklama

Kiedy najlepiej podlewać warzywa? Ogrodnik podpowiada

W uprawie warzyw podlewanie ma ogromne znaczenie. Rośliny, którym nie dostarczymy odpowiedniej ilości wody, przyniosą niższe plony. Jednak podlewanie nie jest wbrew pozorom prostą sprawą. Łatwo tu popełnić wiele błędów. Podpowiadamy jak i kiedy najlepiej podlewać warzywa, by cieszyć się obfitymi zbiorami.

W czasie gorących letnich dni rośliny ogrodowe potrzebują większej ilości wody. Okazuje się jednak, że nie każda pora dnia jest odpowiednia na nawadnianie grządek. 

Pielęgnacja warzyw w ogródku

Aby warzywa zdrowo rosły, powinny mieć zapewniony dostęp do światła, wody i substancji odżywczych. Część z tych rzeczy zapewnia klimat i miejsce wysiewu warzyw. Ale na wiele czynników możemy mieć wpływ. W pielęgnacji warzyw w ogródku warto pamiętać o pieleniu, regularnym podlewaniu i odpowiednim nawożeniu. W dwóch ostatnich działaniach łatwo popełnić błąd. 

Warzywom zaszkodzi zarówno susza, jak i nadmierne przelewanie. Warto pielęgnować warzywa poprzez nawożenie, ale tu też można przedobrzyć. Zbyt późno podany nawóz zawierający azot może pomóc rozrosnąć się roślinie, ale nie owocować. Jak w życiu jest więc potrzebne znalezienie złotego środka.

Podlewanie warzyw – rady doświadczonego ogrodnika

Ostatnie lata przynoszą nam długotrwałe okresy suszy. Naturalne więc jest, że chcemy pomóc naszym roślinom częstszym nawadnianiem. Jednak często nieświadomie możemy wyrządzić im krzywdę. W podlewaniu warzyw należy trzymać się kilku zasad:

  • Nigdy nie podlewaj warzyw w pełnym słońcu. Może to spowodować poparzenie liści
  • Lepiej podlewać kwiaty rano, do godziny 8:00, ewentualnie wieczorem, po godzinie 19:00. Z tych dwóch pór korzystniejsze jest podlewanie o świcie. Zanim słońce zacznie operować w pełni, woda na liściach rośliny zdąży wyparować
  • Wieczorne podlewanie może skutkować chorobami grzybowymi. Wykształcają się one, gdy woda stykach liści i łodyg zbyt długo paruje.


Innym błędem popełnianym przez początkujących ogrodników jest przelewanie warzyw. Rośliny takie jak pomidory, papryka czy warzywa dyniowate powinny być podlewane dopiero gdy wierzchnia warstwa gleby wyschnie. W naturze te warzywa wzrastają w o wiele cieplejszych warunkach. Przelanie zatrzyma ich kwitnienie i dojrzewanie, a tym samym mocno osłabi plony.

Zobacz też:

Zrób to z kwiatami doniczkowymi w czasie upałów. Wzmocnisz je i nie zwiędną

Wystarczą 2 składniki z kuchennej szafki, by wzmocnić maliny. Krzaczki będą pełne owoców

Nie przegap terminu zbioru fasolki szparagowej. Plony będą duże i jędrne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pielęgnacja roślin | podlewanie | warzywniak