Każdy ma tę roślinę w domu, a prawie nikt nie wie, że owocuje. Plony są bardzo smaczne
Niemal każdy ma tę roślinę w domu, ale prawie nikt nie wie, że owocuje. Chodzi o monsterę, która posiada piękne, duże liście o ozdobnym wyglądzie. Plony wydawane przez monsterę w naturalnych warunkach zachwycają słodkim aromatem i smakiem. Dojrzałe owoce są jadalne, więc koniecznie ich spróbuj, kiedy będziesz na egzotycznych wakacjach.
Monstera Deliciosa, (znana również jako monstera dziurawa) to teraz jedna z najpopularniejszych egzotycznych roślin doniczkowych. Polacy pokochali ją przede wszystkim za łatwość uprawy i okazałe, ozdobne liście, które zachwycają rozmiarem oraz unikalnym wyglądem. Poza tym gatunek ten ma jeszcze jedną, mało znaną zaletę.
Monstera owocuje, a jej plony są bardzo smaczne, ale prawie nikt o tym nie wie, bo podczas upraw w mieszkaniu prawie nigdy to się nie zdarza. W warunkach naturalnych lub zbliżonych, przypominających te z lasów deszczowych może urodzić jednak wiele smacznych owoców.
Kucharz Piotr Ogiński z kanału "Kocham Gotować" zadziwił wielu Polaków informacją o tym, że monstery mogą owocować, a ich plony są jadalne (dojrzałe okazy). Pojawiają się jednak bardzo rzadko. Roślina rodzi je bowiem tylko wtedy, gdy jest uprawiana w specjalnych warunkach.
Dojrzałe owoce monstery mają około 15-20 cm długości i słodki aromat. Zawierają enzymy ułatwiające trawienie i są źródłem witamin, dzięki czemu mogą również wspomagać odporność. Ich skórka nie nadaje się do spożycia, lecz po jej zdjęciu zobaczysz biały miąższ, który w smaku przypomina połączenie ananasa i banana. Plony popularnej rośliny pasują do sałatek, orzeźwiających letnich koktajli, smoothie czy dżemów. Możesz je również jeść solo jako przekąskę.
Może cię zainteresować: Fiołek znowu zakwitnie. Wystarczy, że zadbasz o niego w ten sposób
Monstery w mieszkaniu owocują rzadko, ale możesz spróbować stworzyć im do tego optymalne warunki np. w oranżerii, jeśli taką dysponujesz. Aby rośliny wydały plony, potrzebują dostępu do wilgoci i odpowiedniej temperatury oscylującej w granicach od 20 do 30 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest również stałe oświetlenie, które ma imitować ciepłe, słoneczne stanowisko, do którego gatunek ten ma dostęp w środowisku naturalnym.
W polskich warzywnikach owoce monstery są prawie niespotykane. Ich transport do naszego kraju utrudnia specyfika dojrzewania plonów (nadają się do spożycia dopiero po roku). Na próżno można ich szukać w sklepach stacjonarnych. W tych internetowych warto spróbować, jednak i tam nie będzie łatwo.
Jeśli chcesz spróbować cermianów (owoców monstery), wyszukuj ich podczas wakacji na lokalnych targach. Na pewno bez trudu znajdziesz je podczas podróży na słoneczną Maderę albo do Meksyku.
Czytaj również: Podlewasz ogród nawozem z pokrzywy? Uważaj, te rośliny go nie znoszą
Zobacz też:
Zamiast do kawy wlej do paproci. Nowe liście nie pomieszczą się w doniczce
Storczyk nie chce kwitnąć? Dodaj kilka kropel do wody, a obsypie się kwiatami
Weź z kuchni i owiń rośliny. Ochronisz je przed przymrozkami