Fasolka szparagowa dojrzeje w błyskawicznym tempie. Wystarczy, że w marcu wykonasz ten zabieg
Można ją dodawać do obiadów czy sałatek, które uczyni ciekawszymi za sprawą swojej oryginalnej formy i delikatnego smaku. Fasolka szparagowa to prawdziwy przysmak, który w dodatku można uprawiać we własnym ogródku. Co zrobić, by szybko dojrzała i wydała obfity plon? Podpowiadamy.
Fasolka szparagowa to warzywo należące do grupy roślin strączkowych. W Polsce jest chętnie uprawiana w przydomowych ogródkach, a sezon na nią trwa od początku czerwca do końca września. Fasolka szparagowa jest ceniona z uwagi na swój ciekawy smak, a także liczne właściwości zdrowotne.
Posiada niski indeks glikemiczny, a zawarty w niej błonnik pomaga regulować pracę układu pokarmowego. Uprawa fasolki szparagowej nie jest przy tym trudna, choć warto wiedzieć, jak o nią dbać i jak przyspieszyć jej dojrzewanie. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Fasolka szparagowa będzie zdrowo rosła i wyda obfity plon, jeśli właściwie się o nią zadba. Trzeba jej zapewnić właściwe warunki do rozwoju, przy czym najistotniejsze jest dobre stanowisko i regularne podlewanie. Zapewni to młodej roślinie mocny system korzeniowy.
Przed wysadzeniem fasolki szparagowej do gruntu trzeba sprawdzić stan gleby. Powinna mieć odczyn pH lekko kwaśny lub zbliżony do obojętnego. Musi też być żyzna, próchnicza, lekka i przepuszczalna. Pamiętajmy, że wcześniej trzeba właściwie przygotować rozsadę fasolki szparagowej.
Jak zadbać o uprawę? Najlepiej podlewać ją latem raz na 3-4 dni. W okresie wzrostu trzeba ją również odżywić, dostarczając niezbędnych składników mineralnych. Warto samodzielnie przygotować nawóz, posługując się na przykład skórkami bananów.
Czytaj też: Posadź je obok borówki amerykańskiej. Takie sąsiedztwo wpłynie na obfite plony
Rozsada fasolki szparagowej powinna zostać przygotowana już w marcu. Dzięki temu sadzonki będą większe i bardziej odporne na zmiany temperatury czy choroby. Niektórzy robią to dopiero w kwietniu lub w maju, jednak marcowy termin zapewni najlepsze efekty.
Jak przygotować rozsadę fasolki szparagowej? Potrzebne będą wysokie doniczki. Do każdej wsypujemy ziemię, a następnie wykonujemy wgłębienia (3-5 cm) na nasiona. W każdej doniczce umieszczamy po jednym nasionku i przysypujemy je ziemią. Kolejny krok to podlanie nasion odstaną wodą i przeniesienie do ciepłego pomieszczenia, na parapet. Chodzi o to, by roślina miała dostęp do światła rozproszonego.
Sadzonki powinny się pojawić po około 30 dniach. Przez ten czas podlewajmy regularnie nasiona, wykorzystując do tego na przykład napar ze skrzypu polnego. Sadzonki mogą trafić do gruntu po 15 maja lub wcześniej, jeśli minie ryzyko przymrozków.
Około dwa tygodnie przed posadzeniem do gruntu trzeba je jednak zacząć hartować. Na początku wystarczy otworzyć okno na kilka minut. Stopniowo trzeba wydłużać czas ekspozycji na chłodniejsze powietrze, aż w końcu zaczniemy wynosić roślinę do ogrodu na cały dzień. Wszystkie te zabiegi pozwolą nam uzyskać mocną, zdrową roślinę, która wyda obfity plon.
Zobacz też:
Mrozoodporne rośliny do ogrodu. Przetrwają nawet bardzo niskie temperatury
Gwiazda betlejemska może kwitnąć całą zimę. Wystarczy, że podlejesz ją tym
Zamiast do kosza, wrzuć do doniczki zamiokulkasa. Będzie rósł, jak nigdy