Reklama
Reklama

Dzięki temu pomidory dojrzeją szybciej. Zbierzesz plony wcześniej, niż sąsiedzi

Nie ma nic lepszego niż pomidory z własnego ogródka. Nie możesz doczekać się, aż dojrzeją? Okazuje się, że można przyspieszyć ten proces i to dzięki kilku prostym trikom. Owoce w mig będą czerwone, gotowe do zerwania i użycia w kuchni na wiele różnych sposobów.

Pomidory uznajemy za najpopularniejsze, polskie warzywa, choć tak naprawdę są owocami, ponieważ powstają z kwiatu i zawierają nasiona. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek czy sałatek. Można też przyrządzać przetwory z nimi. Co zrobić, żeby jak najszybciej dojrzały? Znaczenie ma zastosowanie konkretnych zasad pielęgnacyjnych.

Jak wygląda proces dojrzewania pomidorów?

W naszym kraju pomidory zazwyczaj osiągają dojrzałość między końcem lipca, a początkiem sierpnia. Proces dojrzewania owoców dzielimy na 2 etapy. O jakich mowa?

W pierwszym etapie, trwającym 3-4 tygodnie, zapylone kwiaty wytwarzają zielony owoc. Z czasem zwiększa on swoją wagę i wielkość. Wówczas powinniśmy zadbać o odpowiednią ilość słońca i składników odżywczych. 

Z kolei w drugim etapie owoce zaczynają zmieniać swój kolor z zielonego na czerwony. To właśnie wtedy w pomidorach gromadzi się najwięcej cennego likopenu, który odpowiada za ich intensywną barwę i właściwości prozdrowotne. Proces ten trwa około 2 tygodni. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Zrób to z kwitnącą papryką. Plonów będzie 2 razy więcej

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Zastosuj te zasady

Pomidory dojrzeją szybciej, jeśli zapewnimy im odpowiednią temperaturę. Powinna wynosić 18-27 stopni w dzień i 17-21 stopni w nocy. W przypadku zbyt wysokiej temperatury dojdzie do zatrzymania rozwoju roślin. Z kolei przy niskiej proces ten zostanie znacznie wydłużony. Warto więc na bieżąco kontrolować warunki w szklarni lub na grządce, zwłaszcza podczas upalnych dni czy chłodnych nocy.

Kolejnym, ważnym zabiegiem przy jak najszybszym dojrzewaniu pomidorów jest podlewanie. Potrzebują one dużej ilości wody. Nawadniajmy je zatem obficie co drugi dzień, kierując strumień wodny prosto pod krzaczek. Moczenie części naziemnych może doprowadzić do rozwoju chorób grzybowych.

Te rośliny potrzebują także dużej ilości słońca do szybkiego dojrzewania. Powinny być wystawione na działanie promieni słonecznych co najmniej na 7 godzin dziennie. Im więcej światła, tym bardziej intensywny kolor i smak pomidorów, dlatego warto zadbać o odpowiednie miejsce do uprawy.

Nie zapominajmy o nawożeniu tych roślin, również w celu uzyskania obfitych plonów. Możemy zastosować naturalne odżywki np. z pokrzywy, które dodatkowo wzmacniają je i chronią przed chorobami. Dobrym uzupełnieniem będą także nawozy z obornika lub kompostu, bogate w potas i fosfor, które wspierają owocowanie.

Zobacz też:

Masz balkon skierowany na południe? Ta roślina uwielbia mocne nasłonecznienie

Liście borówki amerykańskiej zżółkły? Ogrodnik wyjaśnia przyczynę

Nazywają je kwiatami miłości i bogactwa. Są łatwe w uprawie i obłędnie pachną

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywnik | działka | uprawa roślin