Reklama
Reklama

Chcesz, żeby pigwa obficie owocowała? Zastosuj rady działkowców

Już niedługo pigwa będzie sezonowym owocem. Wykorzystamy jej zbiory do różnych przetworów. Zanim jednak to nastąpi, musimy odpowiednio zadbać o tę roślinę, aby zebrać obfite plony. Sprawdź, jak uprawiać pigwę. Kilku kluczowych zasad musisz się trzymać.

Sezon na pigwę przypada na przełom września i października. Warto już teraz poznać najważniejsze zasady pielęgnacyjne tej rośliny. Zastosuj rady działkowców i zbierz zdrowe oraz duże owoce, idealne do konfitur i soków. 

Najpopularniejsze odmiany pigwy

Pigwa jest odporna na mróz. W pierwszych latach po posadzeniu warto zabezpieczyć na zimę młode rośliny.

Najlepszymi odmianami ze względu na mrozoodporność są Champion, Bereczki i Leskovacka. Warto je wybrać, ponieważ nie tylko są odporne na mróz, ale też wydają obfite plony. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Wrzosiec delikatny — jesienna roślina mylona z wrzosem. Uprawa wrzośca delikatnego

Jak uprawiać pigwę? Najważniejsze zasady pielęgnacyjne

Pigwa to dość wymagająca roślina. Musimy zapewnić jej idealne warunki. W przeciwnym wypadku nie będzie owocować. Działkowcy wyróżniają najważniejsze zasady pielęgnacyjne tych krzewów

  • Sadzenie

Pigwę można sadzić na przełomie marca i kwietnia, dzięki czemu roślina zdąży ukorzenić się przed latem. Innym terminem jest jesień - przełom września i października. Wtedy natomiast zaaklimatyzuje się w glebie przed przymrozkami. Pamiętajmy, aby przed posadzeniem przekopać ziemię i zasilić ją kompostem. 

  • Stanowisko i gleba

Ta roślina preferuje dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatru stanowisko. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego (pH 6-7). Unikajmy sadzenia pigwy w miejscach podmokłych, ponieważ źle znosi nadmiar wody. 

  • Podlewanie

Młode okazy należy podlewać częściej, czyli co 7-10 dni. Ich gleba musi być stale wilgotna, lecz nie może przesiąkać wodą. Nawadnianie starych krzewów nieco ograniczamy. Skupiamy się na okresach suszy oraz fazie intensywnego wzrostu i owocowania. 

  • Przycinanie

Pigwę przycinamy wczesną wiosną - na przełomie marca i kwietnia. Usuwamy wówczas chore, uszkodzone i martwe gałęzie. Pozbywamy się też tych, które rosną do środka krzewu i skracamy te długie. 

  • Nawożenie

Rośliny nawozimy kompostem trzy razy w roku - wczesną wiosną, latem i jesienią. Wiosenne nawożenie przeprowadzamy po przycinaniu. Z kolei to ostatnie należy wykonać odpowiednio wcześnie, aby krzew zdążył zakończyć wegetację przed mrozem. 

  • Zbiór

Owoce pigwy zbieramy w październiku lub na początku listopada. Muszą mieć intensywnie żółtą skórkę oraz charakterystyczny aromat. Nie możemy ich jeść zaraz po zbiorze - muszą poleżeć kilka tygodni w chłodnym miejscu. 

Zobacz też:

Weź z kuchni i owiń rośliny. Ochronisz je przed przymrozkami

Nie tylko kaktus bożonarodzeniowy. "Rybie ości" też pięknie kwitną

Pięknie wygląda i pachnie jak pierniczki. Zasadź teraz, a zakwitnie na Boże Narodzenie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: uprawa roślin