Chcesz, żeby pigwa obficie owocowała? Zastosuj rady działkowców
Już niedługo pigwa będzie sezonowym owocem. Wykorzystamy jej zbiory do różnych przetworów. Zanim jednak to nastąpi, musimy odpowiednio zadbać o tę roślinę, aby zebrać obfite plony. Sprawdź, jak uprawiać pigwę. Kilku kluczowych zasad musisz się trzymać.
Sezon na pigwę przypada na przełom września i października. Warto już teraz poznać najważniejsze zasady pielęgnacyjne tej rośliny. Zastosuj rady działkowców i zbierz zdrowe oraz duże owoce, idealne do konfitur i soków.
Pigwa jest odporna na mróz. W pierwszych latach po posadzeniu warto zabezpieczyć na zimę młode rośliny.
Najlepszymi odmianami ze względu na mrozoodporność są Champion, Bereczki i Leskovacka. Warto je wybrać, ponieważ nie tylko są odporne na mróz, ale też wydają obfite plony.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Wrzosiec delikatny — jesienna roślina mylona z wrzosem. Uprawa wrzośca delikatnego
Pigwa to dość wymagająca roślina. Musimy zapewnić jej idealne warunki. W przeciwnym wypadku nie będzie owocować. Działkowcy wyróżniają najważniejsze zasady pielęgnacyjne tych krzewów.
- Sadzenie
Pigwę można sadzić na przełomie marca i kwietnia, dzięki czemu roślina zdąży ukorzenić się przed latem. Innym terminem jest jesień - przełom września i października. Wtedy natomiast zaaklimatyzuje się w glebie przed przymrozkami. Pamiętajmy, aby przed posadzeniem przekopać ziemię i zasilić ją kompostem.
- Stanowisko i gleba
Ta roślina preferuje dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatru stanowisko. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego (pH 6-7). Unikajmy sadzenia pigwy w miejscach podmokłych, ponieważ źle znosi nadmiar wody.
- Podlewanie
Młode okazy należy podlewać częściej, czyli co 7-10 dni. Ich gleba musi być stale wilgotna, lecz nie może przesiąkać wodą. Nawadnianie starych krzewów nieco ograniczamy. Skupiamy się na okresach suszy oraz fazie intensywnego wzrostu i owocowania.
- Przycinanie
Pigwę przycinamy wczesną wiosną - na przełomie marca i kwietnia. Usuwamy wówczas chore, uszkodzone i martwe gałęzie. Pozbywamy się też tych, które rosną do środka krzewu i skracamy te długie.
- Nawożenie
Rośliny nawozimy kompostem trzy razy w roku - wczesną wiosną, latem i jesienią. Wiosenne nawożenie przeprowadzamy po przycinaniu. Z kolei to ostatnie należy wykonać odpowiednio wcześnie, aby krzew zdążył zakończyć wegetację przed mrozem.
- Zbiór
Owoce pigwy zbieramy w październiku lub na początku listopada. Muszą mieć intensywnie żółtą skórkę oraz charakterystyczny aromat. Nie możemy ich jeść zaraz po zbiorze - muszą poleżeć kilka tygodni w chłodnym miejscu.
Zobacz też:
Weź z kuchni i owiń rośliny. Ochronisz je przed przymrozkami
Nie tylko kaktus bożonarodzeniowy. "Rybie ości" też pięknie kwitną
Pięknie wygląda i pachnie jak pierniczki. Zasadź teraz, a zakwitnie na Boże Narodzenie