Zawsze dodaję szklankę do ciasta drożdżowego. Jest obłędnie puszyste i wilgotne
Udane ciasto drożdżowe powinno być puszyste i wilgotne, wręcz rozpływające się w ustach. Wypiek uda się za każdym razem, jeśli dodasz do masy pewien składnik, który na pewno już masz w swojej lodówce. Taki drożdżowiec będzie smakować jak ten u babci.
Na pierwszy rzut oka ciasto drożdżowe to prosty wypiek, jednak wielu osobom nie raz wyszło suche i zbite. Jeśli chcesz, żeby było nie tylko wyrośnięte i puszyste, ale też wilgotne, to koniecznie dodaj do masy...śmietanę. Ten produkt gwarantuje udanego drożdżowca. Przedstawiam sprawdzony przepis.
Tłuszcz jest bardzo ważny w cieście drożdżowym, ponieważ to dzięki niemu wypiek wychodzi wilgotny i nie wysycha już na drugi dzień. Właśnie dlatego na koniec wyrabiania dodaję olej lub masło. Za sprawą tych składników uzyskuję delikatnego i miękkiego drożdżowca.
Zawsze wybieram pełnotłuste produkty. Nie polecam natomiast chudego mleka czy margaryny. Niektórzy dorzucają do masy ugotowane i rozgniecione ziemniaki, dzięki czemu wypiek zatrzymuje wilgoć.
Tym razem skupimy się na dodatku śmietany 18% do ciasta drożdżowego. Taki rodzaj nabiału nie rozrzedzi mocno masy, ale też za bardzo jej nie obciąży - wypiek wyjdzie idealnie wilgotny. Najlepsze proporcje to 1 szklanka śmietany na 3 szklanki mąki pszennej.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej i 3 łyżki do zaczynu;
- 3/4 szklanki cukru i 1 łyżka do zaczynu;
- 3/4 szklanki mleka;
- 1 szklanka śmietany 18%;
- 2 jajka;
- 150 g masła;
- 50 g świeżych drożdży;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Na początek wyjmuję wcześniej jajka i śmietanę z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Z kolei masło roztapiam i odstawiam do ostygnięcia.
Następnie rozcieram drożdże z 1 łyżką cukru, dolewam mleko, dosypuję 3 łyżki mąki, całość mieszam, przykrywam ścierką i odstawiam na 15 minut.
Po tym czasie wsypuję pozostałą mąkę do osobnej miski, dodaję do niej resztę cukru, śmietanę, jajka, ekstrakt waniliowy, sól, spieniony zaczyn. Zaczynam wyrabiać masę, a gdy składniki się połączą, to dolewam jeszcze roztopione masło. Całość zagniatam do momentu, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek. Przykrywam je ścierką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy masa podwoi swoją objętość, to przekładam ją do foremki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiam ciasto na 15 minut.
Po kilkunastu minutach wkładam ciasto drożdżowe do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę je około 30 minut, do suchego patyczka. Przed pieczeniem można wyłożyć na drożdżowca ulubione owoce lub obsypać go kruszonką. Na koniec warto oprószyć wypiek cukrem pudrem.
Zobacz też:
To najlepszy przepis na zupę ze świeżych grzybów. Taką robiła moja mama
Trzymasz ogórki w tym miejscu? Nie dziw się, że są miękkie i szybko pleśnieją