Reklama
Reklama

Zapomnij o wodzie. Wymocz w tym śledzie, a będą kruche i delikatne w smaku

Moczenie śledzi w wodzie jest bardzo popularne, jednak są znacznie lepsze sposoby na ich przygotowanie. Jeśli z nich skorzystasz, będą jeszcze bardziej kruche i delikatne w smaku, dzięki czemu w Wigilię ekspresowo znikną z talerzy. Najlepiej od razu zrób ich więcej. Podwójna porcja jest wręcz wskazana, aby wszyscy goście mogli najeść się do woli.

Tradycyjna polska wigilia bez śledzi na stole byłaby nieporozumieniem. To jedno z tych dań, które koniecznie musza znaleźć się w menu na kolacji 24 grudnia. Ryba w odświętnym wydaniu musi mieć charakterystyczny smak. 

Aby smakowała całej rodzinie, musisz ją jednak odpowiednio przygotować. Wtedy nawet najbardziej wybredni goście nie odmówią dokładki. Koniecznie sprawdź, w czym moczyć śledzie, by były kruche i delikatne w smaku. 

Po co moczyć śledzie i jak długo trzeba to robić?

Moczenie śledzi jest konieczne, aby były odpowiednio kruche, miękkie i delikatne w smaku, a nie nadmiernie słone, (ponieważ większość osób nie przepada za tak intensywnym smakiem). Odpowiednie przygotowanie to podstawa

Jeśli chodzi o to, jak długo moczyć śledzie, to powinieneś to robić około 12 do 18 godzin, przynajmniej dwukrotnie zmieniając płyn. No, chyba że masz do czynienia z matiasami, które są na tyle subtelne, że wystarczy je włożyć na kwadrans do wody.

Może cię zainteresować: Tak rozpoznasz, czy karp jest świeży. Zwróć uwagę na ten szczegół

W czym moczyć śledzie, aby były kruche i delikatne w smaku?

Większość osób do moczenia śledzi używa czystej, chłodnej wody wodą. Wystarczy wypełnić nią naczynie np. miskę i zanurzyć rybę tak, by jej fragmenty były całkowicie zanurzone. Są jednak o wiele lepsze metody na ich przygotowanie. Dzięki tym płukankom będą kruche i delikatne w smaku.

  • Moczenie śledzi w occie jabłkowym

Lubisz wyraziste smaki? W takim razie na pewno posmakują ci śledzie wymoczone w occie. Przygotuj duże naczynie, wlej 1 litr wody i 1/2 szklanki octu jabłkowego. Możesz dorzucić także liść laurowy i ziele angielskie, aby jeszcze bardziej podkręcić smak.

  • Moczenie śledzi w mleku

Moczenie śledzi w mleku nada filetom idealnej miękkości i subtelnego smaku. To także jeden z najlepszych sposobów, aby zneutralizować ich charakterystyczny aromat. Do mleka możesz dorzucić goździki i cebulę. 

Czytaj również: To najlepsza modro kapusta do rolady i klusek śląskich. Smakuje jak u babci

  • Moczenie śledzi w maślance

Maślanka również świetnie nadaje się do wymoczenia śledzi. Pozwoli ci uzyskać podobny efekt jak po zanurzeniu ryby w mleku, jednak smak jest wówczas kwaśniejszy, co może być ciekawym doznaniem.

  • Moczenie śledzi w wodzie gazowanej z cytryną

To mało znany sposób na moczenie śledzi, który jednak daje ciekawe rezultaty. Zamiast zwykłej wody wykorzystaj jej gazowaną wersję i dodaj trochę soku z cytryny. Dzięki temu ryba będzie kwaśniejsza, mięso rozjaśni się lekko i jego zapach będzie delikatniejszy. Co więcej, ości nie będą tak wyczuwalne. 

Zobacz też:

Zawierają więcej witaminy C niż cytryna. Nasze babcie je kochały, my zapomnieliśmy

Lubisz faworki? Spróbuj tych po grecku, a więcej nie zrobisz innych

Goście wpadną za kwadrans? Tyle wystarczy, by przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy