Reklama
Reklama

Zapomnij o wodzie. Wymocz w tym śledzie, a będą kruche i delikatne w smaku

Moczenie śledzi w wodzie jest bardzo popularne, jednak są znacznie lepsze sposoby na ich przygotowanie. Jeśli z nich skorzystasz, będą jeszcze bardziej kruche i delikatne w smaku, dzięki czemu w Wigilię ekspresowo znikną z talerzy. Najlepiej od razu zrób ich więcej. Podwójna porcja jest wręcz wskazana, aby wszyscy goście mogli najeść się do woli.

Tradycyjna polska wigilia bez śledzi na stole byłaby nieporozumieniem. To jedno z tych dań, które koniecznie musza znaleźć się w menu na kolacji 24 grudnia. Ryba w odświętnym wydaniu musi mieć charakterystyczny smak. 

Aby smakowała całej rodzinie, musisz ją jednak odpowiednio przygotować. Wtedy nawet najbardziej wybredni goście nie odmówią dokładki. Koniecznie sprawdź, w czym moczyć śledzie, by były kruche i delikatne w smaku. 

Po co moczyć śledzie i jak długo trzeba to robić?

Moczenie śledzi jest konieczne, aby były odpowiednio kruche, miękkie i delikatne w smaku, a nie nadmiernie słone, (ponieważ większość osób nie przepada za tak intensywnym smakiem). Odpowiednie przygotowanie to podstawa

Jeśli chodzi o to, jak długo moczyć śledzie, to powinieneś to robić około 12 do 18 godzin, przynajmniej dwukrotnie zmieniając płyn. No, chyba że masz do czynienia z matiasami, które są na tyle subtelne, że wystarczy je włożyć na kwadrans do wody.

Może cię zainteresować: Tak rozpoznasz, czy karp jest świeży. Zwróć uwagę na ten szczegół

W czym moczyć śledzie, aby były kruche i delikatne w smaku?

Większość osób do moczenia śledzi używa czystej, chłodnej wody wodą. Wystarczy wypełnić nią naczynie np. miskę i zanurzyć rybę tak, by jej fragmenty były całkowicie zanurzone. Są jednak o wiele lepsze metody na ich przygotowanie. Dzięki tym płukankom będą kruche i delikatne w smaku.

  • Moczenie śledzi w occie jabłkowym

Lubisz wyraziste smaki? W takim razie na pewno posmakują ci śledzie wymoczone w occie. Przygotuj duże naczynie, wlej 1 litr wody i 1/2 szklanki octu jabłkowego. Możesz dorzucić także liść laurowy i ziele angielskie, aby jeszcze bardziej podkręcić smak.

  • Moczenie śledzi w mleku

Moczenie śledzi w mleku nada filetom idealnej miękkości i subtelnego smaku. To także jeden z najlepszych sposobów, aby zneutralizować ich charakterystyczny aromat. Do mleka możesz dorzucić goździki i cebulę. 

Czytaj również: To najlepsza modro kapusta do rolady i klusek śląskich. Smakuje jak u babci

  • Moczenie śledzi w maślance

Maślanka również świetnie nadaje się do wymoczenia śledzi. Pozwoli ci uzyskać podobny efekt jak po zanurzeniu ryby w mleku, jednak smak jest wówczas kwaśniejszy, co może być ciekawym doznaniem.

  • Moczenie śledzi w wodzie gazowanej z cytryną

To mało znany sposób na moczenie śledzi, który jednak daje ciekawe rezultaty. Zamiast zwykłej wody wykorzystaj jej gazowaną wersję i dodaj trochę soku z cytryny. Dzięki temu ryba będzie kwaśniejsza, mięso rozjaśni się lekko i jego zapach będzie delikatniejszy. Co więcej, ości nie będą tak wyczuwalne. 

Zobacz też:

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy