Reklama
Reklama

Zacznij jeść ten owoc codziennie. Jest jednym z najzdrowszych na świecie

Te małe, niepozorne owoce o intensywnym smaku od nowego roku powinny stać się stałym składnikiem twojej diety. Kryją w sobie bowiem masę witamin i składników odżywczych. Wspomagają odporność organizmu, pozytywnie wpływają na wzrok i spowalniają procesy starzenia, a to tylko niektóre właściwości borówek amerykańskich.

Borówka amerykańska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Wygląda niepozornie, lecz jest jednym z najzdrowszych owoców, które w polskich sklepach dostępne są przez cały rok. 

Najzdrowsze są latem, (wówczas można uprawiać je w ogrodzie), jednak nawet w środku zimy możesz więc korzystać z ich dobrodziejstwa. Nie wahaj się więc długo, tylko natychmiast włącz borówki amerykańskie do swojej diety, bo te skrywają całą masę witamin i składników odżywczych, które wspierają zdrowie organizmu.

To jedne z najzdrowszych owoców świata. Jakie są właściwości borówek amerykańskich?

Borówka amerykańska to jeden z najzdrowszych owoców. Zawiera bowiem witaminę C (aż 9,6 mg w 100 g owocu), witaminy A oraz E, witaminy z grupy B m.in. tiaminę oraz witaminę B6. 

Jest także źródłem antyocyjanów, kwasu foliowego, niacyny, ryboflawiny, wapnia, żelaza, potasu, sodu, cynku czy magnezu. Nie wspominając już nawet o przeciwutleniaczach, które chronią organizm przed  stresem oksydacyjnym czy wolnymi rodnikami.

Może cię zainteresować: Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa. Przypomina melona, lecz Polacy go nie znają

Dlaczego warto jeść borówki amerykańskie? Dla wzroku, odporności i atrakcyjnego wyglądu

Borówki amerykańskie warto jeść nie tylko dla ich smaku, (który jest wielką zaletą). Powinno się po nie sięgać regularnie także dlatego, że wspierają trawienie, układ sercowo-naczyniowy czy odporność. 

W dodatku borówki amerykańskie mogą pomagać w skoncentrowaniu się, poprawiać zdolność uczenia się oraz ogólne samopoczucie. Pozytywnie wpływają na wzrok oraz pomagają zachować atrakcyjny wygląd. Dodają także energii, dzięki czemu są idealną przekąską dla osób uprawiających sport czy prowadzących aktywny tryb życia.

Czytaj również: Wlej kilka kropel do codziennego kremu. Zmarszczki będą spłaszczone, a skóra promienna 

Jak wykorzystać borówki amerykańskie w kuchni? Nie tylko jako przekąskę

Borówka amerykańska może być jedzona jako przekąska na surowo, ale świetnie sprawdzi się także jako dodatek do owsianki czy tarty owocowej. Pasuje także do ciast i słodkich deserów w różnym wydaniu (np. galaretki, musy czy konfitury).  

Świetnym pomysłem jest wykorzystanie borówek amerykańskich w kuchni również jako bogaty w antyoksydanty sok z dodatkiem innych owoców np. malin. Jego regularne spożywanie to porządny zastrzyk witaminowy dla organizmu, który na pewno pozytywnie odbije się także na wyglądzie skóry. Wystarczy zmiksować umyte owoce i rozcieńczyć je z wodą (albo wypić w formie gęstego smoothie). 

Zobacz też:

Chcesz schudnąć? Jedz tę zupę 2 razy w tygodniu, a rozkręcisz metabolizm

Zamiast mąki do panierowania schabowych użyj tego. Będą soczyste i chrupiące

Gotujesz makaron w ten sposób? Włoscy kucharze nie mogą na to patrzeć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | owoce | zdrowe żywienie