Wystarczą dwa składniki, by przygotować "eliksir młodości". Sprawdź, jak zrobić słynną nalewkę
Nalewka tybetańska od dawna jest stosowana w medycynie naturalnej i nazywana jest często eliksirem młodości. Jej działanie jest niezwykle silne i obejmuje prawie każdy obszar organizmu. Do tego przygotowanie jej jest dziecinnie proste i wystarczy zaledwie kilka dni, aby otrzymać wartościową miksturę. Sprawdź, jak przygotować nalewkę tybetańską i jakie ma ona właściwości.
Siła działania nalewki tybetańskiej jest tak duża, że kurację stosuje się raz na rok lub nawet raz na kilka lat. Co więcej, wykonanie tego napoju jest niezwykle łatwe i nie wymaga od nas zakupu wielu składników. Dlaczego warto ją stosować i jakie korzyści przynosi dla naszego organizmu?
Nalewka swoje cenne właściwości prozdrowotne zawdzięcza przede wszystkim czosnkowi. Jest ona niezwykle wartościowa dla naszego ciała, ponieważ wpływa pozytywnie na cały organizm i zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.
Najważniejsze właściwości nalewki tybetańskiej to:
- oczyszczanie i regeneracja naczyń krwionośnych,
- zwalczanie infekcji,
- wzmacnianie odporności,
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- regulowanie ciśnienia krwi,
- usprawnianie przemiany materii,
- zatrzymanie rozrostu komórek nowotworowych,
- działanie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze,
- obniżanie poziomu cholesterolu LDL,
- działanie antyoksydacyjnie i odmładzające,
- ułatwianie zasypiania i poprawa jakości snu.
Przygotowanie nalewki tybetańskiej jest niezwykle proste i potrzebne będą nam jedynie dwa składniki, które z łatwością można dostać w wielu sklepach. Chcąc zrobić domową nalewkę wystarczy, że wyposażymy się w 350 g świeżego czosnku, najlepiej polskiego. Do tego potrzebujemy 200 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zawartości alkoholu. Ewentualnie zamiast spirytusu nalewkowego można użyć 150 ml spirytusu 96 proc. i 50 ml wody.
Następnie możemy wziąć się za przygotowanie nalewki tybetańskiej. Oto, co trzeba robić krok po kroku:
- Czosnek obieramy z łupinek i rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Pozostawiamy go na 10 minut na powietrzu.
- Następnie czosnek przekładamy do szklanego słoja i zalewamy spirytusem.
- Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 10 dni.
- Codziennie lub co drugi dzień potrząsamy słoikiem.
- Po upływie określenego wyżej czasu odcedzamy miksturę i przelewamy do szklanych butelek.
- Odstawiamy na 5 dni w chłodne miejsce, najlepiej butelki włożyć do lodówki. Po kilku dniach nalewka tybetańska będzie gotowa do spożycia.
Nalewkę tybetańską według tradycyjnych zaleceń powinno się stosować w formie kuracji raz na rok lub raz na kilka lat. Odpowiednie dawkowanie mikstury jest kluczowe dla jej prawidłowego działania. Musimy pamiętać o tym, że nalewkę powinno się pić na noc, dwie godziny po ostatnim posiłku.
Istotne jest także to, że spożywając ją, musimy zacząć od niewielkiej ilości, stosując kilka kropel stopniowo, a następnie z dnia na dzień zwiększamy dawkę, aż do opróżnienia całej butelki. Powinno się ją dawkować według schematu, który zakłada, że:
- 1 dzień - 8 kropli,
- 2 dzień - 12 kropli,
- 3 dzień - 20 kropli,
- 4 dzień - 30 kropli,
- 5 dzień - 40 kropli,
- 6 dzień - 50 kropli,
- Przez kolejne dni pijemy po 60 kropli dziennie, aż do końca buteleczki.
Ze względu na zawartość alkoholu nalewki nie mogą stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie powinno się jej również podawać dzieciom.
Nalewka tybetańska jest także przeciwwskazana w przypadku niewydolności wątroby, wrzodów żołądka i poważnych schorzeń układu pokarmowego.
Zobacz też:
Tak rybę po grecku przygotowuje Magda Gessler. Jest obłędnie pyszna
Jajko sadzone z mikrofalówki zawsze się udaje. Smakiem na głowę bije to z patelni
Dodaję ten składnik do kopytek. Nigdy się nie rozpadły i są miękkie jak chmurka