Reklama
Reklama

Wyrzucasz obierki z pieczarek? Pewnie nie wiesz, do czego możesz je wykorzystać

Niektórzy zawsze obierają pieczarki, podczas gdy inni uważają to za zbędne. Jeżeli jednak należysz do pierwszej grupy, nigdy nie powinnaś wyrzucać do kosza obierek z tych smacznych i zdrowych grzybów. To wielki błąd, ponieważ takie resztki możesz jeszcze wykorzystać w kuchni. Jest kilka popularnych dań, które z tym składnikiem wychodzą o wiele smaczniejsze!

Pieczarki są jadalnymi grzybami, które często goszczą na polskich stołach ze względu na powszechną dostępność i wyjątkowy smak. Nie trzeba nawet osobiście fatygować się po nie do lasu, bo w warzywniakach i w sklepach spożywczych są dostępne na każdym kroku. 

Mimo swej popularności większość Polaków nie wie jednak, że przed wykorzystaniem w kuchni, wcale nie trzeba pozbywać się ich wierzchniej warstwy. A ci, którzy robią to, zazwyczaj po prostu marnują obierki z pieczarek, po prostu wyrzucając je do kuchennego kosza.

Czytaj również: Zamiast wyrzucać, włóż je do czajnika. Po osadzie z kamienia nie będzie śladu

Wyrzucasz obierki z pieczarek? To ogromny błąd

Obierek po pieczarkach nie warto jednak wyrzucać, ponieważ mogą jeszcze przydać się w kuchni. Jeżeli ty również dotąd traktowałaś je jak nieprzydatny odpad, to wiedz, że zmarnowałaś wiele dobrego, po prostu wyrzucając je do kosza pod zlewem. Następnym razem bądź już jednak mądrzejsza i po obraniu grzybów, wykorzystaj te resztki do przygotowania kilku smacznych potraw, które z ich dodatkiem wychodzą o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Nie zapominaj jednak, by przed wykorzystaniem obierek z pieczarek, umyć je dokładnie pod bieżącą wodą. Aby nadawały się do spożycia, nie mogą znajdować się na nich fragmenty piasku, ziemi czy innych, leśnych zabrudzeń.

Może cię zainteresować: Oto co można znaleźć w lasach w styczniu. Grzybiarze oniemieją z zachwytu

Do tego przydadzą ci się obierki z pieczarek. Podbiją smak wielu dań

Obierki z pieczarek możesz wykorzystać do przygotowania grzybowego farszu np. do krokietów, a także do sosów i dań z makaronem. Możesz także wrzucić je na patelnię, aby urozmaicić smak risotta, zapiekanki, ryb czy dań mięsnych. 

Jeszcze ciekawszym pomysłem jest jednak zrobienie z nich przyprawy, bądź wykorzystanie ich do przygotowania pysznej, aromatycznej bazy do bulionu, który z ich dodatkiem wychodzi o wiele smaczniejszy. Aby przygotować ten ostatni, podsmaż resztki grzybów (najlepiej minimum 0,5 kg), wlej na patelnię 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę cukru. Całość zalej wodą, a później gotuj wraz z pozostałymi składnikami rosołu.


Zobacz też:

​Owocowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je nawet na ostatnią chwilę

Placuszki z borówkami są puszyste, jak chmurka. Wystarczy jedna rzecz, by nie opadały

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa