Wyrzucasz obierki z pieczarek? Pewnie nie wiesz, do czego możesz je wykorzystać
Niektórzy zawsze obierają pieczarki, podczas gdy inni uważają to za zbędne. Jeżeli jednak należysz do pierwszej grupy, nigdy nie powinnaś wyrzucać do kosza obierek z tych smacznych i zdrowych grzybów. To wielki błąd, ponieważ takie resztki możesz jeszcze wykorzystać w kuchni. Jest kilka popularnych dań, które z tym składnikiem wychodzą o wiele smaczniejsze!
Pieczarki są jadalnymi grzybami, które często goszczą na polskich stołach ze względu na powszechną dostępność i wyjątkowy smak. Nie trzeba nawet osobiście fatygować się po nie do lasu, bo w warzywniakach i w sklepach spożywczych są dostępne na każdym kroku.
Mimo swej popularności większość Polaków nie wie jednak, że przed wykorzystaniem w kuchni, wcale nie trzeba pozbywać się ich wierzchniej warstwy. A ci, którzy robią to, zazwyczaj po prostu marnują obierki z pieczarek, po prostu wyrzucając je do kuchennego kosza.
Czytaj również: Zamiast wyrzucać, włóż je do czajnika. Po osadzie z kamienia nie będzie śladu
Obierek po pieczarkach nie warto jednak wyrzucać, ponieważ mogą jeszcze przydać się w kuchni. Jeżeli ty również dotąd traktowałaś je jak nieprzydatny odpad, to wiedz, że zmarnowałaś wiele dobrego, po prostu wyrzucając je do kosza pod zlewem. Następnym razem bądź już jednak mądrzejsza i po obraniu grzybów, wykorzystaj te resztki do przygotowania kilku smacznych potraw, które z ich dodatkiem wychodzą o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Nie zapominaj jednak, by przed wykorzystaniem obierek z pieczarek, umyć je dokładnie pod bieżącą wodą. Aby nadawały się do spożycia, nie mogą znajdować się na nich fragmenty piasku, ziemi czy innych, leśnych zabrudzeń.
Może cię zainteresować: Oto co można znaleźć w lasach w styczniu. Grzybiarze oniemieją z zachwytu
Obierki z pieczarek możesz wykorzystać do przygotowania grzybowego farszu np. do krokietów, a także do sosów i dań z makaronem. Możesz także wrzucić je na patelnię, aby urozmaicić smak risotta, zapiekanki, ryb czy dań mięsnych.
Jeszcze ciekawszym pomysłem jest jednak zrobienie z nich przyprawy, bądź wykorzystanie ich do przygotowania pysznej, aromatycznej bazy do bulionu, który z ich dodatkiem wychodzi o wiele smaczniejszy. Aby przygotować ten ostatni, podsmaż resztki grzybów (najlepiej minimum 0,5 kg), wlej na patelnię 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę cukru. Całość zalej wodą, a później gotuj wraz z pozostałymi składnikami rosołu.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia