Reklama
Reklama

Wyjątkowo zdrowy zamiennik ziemniaków. Obniża ciśnienie krwi i wspomaga odchudzanie

Ziemniaki to podstawa prawdziwego polskiego obiadu. Coraz więcej osób decyduje się jednak na zrezygnowanie z jedzenia ich, gdyż dba o linię. Zamiast nich, błędnie wybierają bardziej kaloryczny ryż czy makaron. Chcesz schudnąć, a nie wiesz czym zastąpić ziemniaki? Topinambur jest właśnie dla ciebie.

Topinambur, nazywany też karczochem jerozolimskim lub słonecznikiem bulwiastym, pochodzi z Ameryki Północnej. Z wyglądu może przypominać imbir, jednak nic go z nim nie łączy. Spokrewniony jest ze słonecznikiem, a w smaku jest podobny do uwielbianych ziemniaków. Dlaczego w obiedzie czy sałatce warto je zastąpić topinamburem?

Topinambur to szereg właściwości zdrowotnych

Spożywanie topinamburu dostarczy pełno witamin jak m.in. witamin z grupy B, witaminy A, C oraz E. Uzupełni też braki składników takich jak magnez, cynk, potas oraz żelazo. Taka kombinacja sprawia, że regularne jedzenie go pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.

Przede wszystkim topinambur poprawi działanie układu nerwowego. Obniży ciśnienie tętnicze krwi i wyrówna poziom złego cholesterolu LDL. W efekcie pomoże zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę, uchroni od zawału serca czy udaru mózgu.

Topinambur polecany jest szczególnie osobom chorującym na cukrzycę. Produkt zawiera inulinę. To związek, który pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Jest ona szczególnie pomocna w leczeniu pacjentów z insulinoopornością i cukrzycy typu II. Z tego względu topinambur powinien znaleźć się w diecie osób z takimi dolegliwościami.

Czytaj także: Spala tłuszcz i opóźnia proces starzenia się skóry. Teraz możesz pić go do woli

Topinambur a odchudzanie

Topinambur nie tylko dostarczy do organizmu składników odżywczych czy obniży poziom cukru. Prawdziwym powodem, dlaczego warto go wybrać zamiast ziemniaków, to fakt, że spożywanie go wspiera odchudzanie.

Bulwy te zawierają duże ilości błonnika pokarmowego i pektyn. Te składniki poprawiają perystaltykę jelit. Sycą bardziej i na dłużej niż ziemniaki. Spożywając je, szybciej się najemy, a tym samym, za sprawą inuliny, nie będziemy czuć się ciężko.

Dodatkowo topinambur pomoże w wymiataniu toksyn z organizmu. Zapobiegnie odkładaniu złogów w jelitach i pozytywnie wpłynie na trawienie.

Jak przyrządzić topinambur?

Topinambur może być spożywany na surowo, można go usmażyć czy upiec. Najpopularniejszą formą warzywa są jednak gotowane bulwy.

Gotowanie topinamburu należy rozpocząć od umycia go. Warstwę wierzchnią porządnie szorujemy, a skórkę obieramy najcieniej, jak się da. Wodę do gotowania nie tylko solimy, ale też doprawiamy odrobiną soku z cytryny. Dzięki temu warzywo nie ściemnieje.

Topinambur gotujemy o połowę krócej, niż zwykle gotujemy ziemniaki. Po około 15 minutach będzie więc gotowy do podania.

Zobacz też:

​Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny

Te naleśniki biszkoptowe, to smak mojego dzieciństwa. Wychodzą jak u babci

Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | warzywa