Reklama
Reklama

Wlej colę do mąki. Lepszego chleba na pewno nie jadłeś

Cola jest znana na całym świecie. Okazuje się, że ten słodki napój z powodzeniem może być również wykorzystywany w kuchni. Wysoka zawartość gazu skutecznie poprawia strukturę ciasta na chleb, który dodatkowo zyskuje niepowtarzalnych walorów smakowych. Odkryj prosty przepis na chleb z coli.

Cola to zaskakujący składnik chleba

Jeden z najbardziej popularnych napojów słodkich na świecie, czyli cola jest świetnym dodatkiem do ciasta na chleb. Wszystko za sprawą sporej ilości gazu zawartego w napoju, który spulchnia ciasto i nadaje mu puszystości. Po upieczeniu chleb z dodatkiem coli jest niezwykle sprężysty.

Warto spróbować tego dziwnie brzmiącego przepisu. Taki chleb ma niezwykle ciekawy smak i co najważniejsze, nie dominuje w nim cola. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i na dodatek banalnie proste.

Przepis na chleb z coli

Do chleba z coli warto wcześniej sobie przygotować miskę, blachę lub foremki, papier do pieczenia oraz kilka niezbędnych składników.

Składniki:

  • 250 ml coli;
  • 450 g mąki;
  • 2 łyżeczki mleka;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 3 łyżki oleju;
  • 7 g drożdży;
  • 1 jajko.

Przygotowanie chleba z coli:

W pierwszej kolejności przesiej mąkę do miski. Dodaj sól, cukier oraz drożdże i dokładnie wymieszaj. Do miski wlej colę, mleko i olej oraz ponownie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Całość zagnieć na gładkie ciasto i pozostaw o wyrośnięcia. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ciasto i uformuj z niego spłaszczony bochenek. Jego wierzch możesz posmarować żółtkiem. Piecz chleb przez ok. 30-40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Smacznego!

Zobacz też:

​Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut

Polacy jedzą zbyt rzadko. Nie wiedzą, że poprawia odporność, obniża cholesterol i pozwala schudnąć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy