Reklama
Reklama

W którym momencie solisz rosół? Większość z nas robi to źle

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzieli bez rosołu. Przy przygotowaniu tej tradycyjnej, polskiej zupy bardzo ważne są przyprawy, w tym sól. Dzięki nim danie staje się aromatyczne i smaczne. W którym momencie solić rosół? Przed, w trakcie, a może po gotowaniu? Czas raz na zawsze rozwiać wątpliwości dotyczące tej niejasnej kwestii.

Rosół jest najpopularniejszą zupą, serwowaną na różnych przyjęciach, a także w wielu domach w trakcie niedzielnego obiadu. Swój smak zawdzięcza przyprawom, dlatego musimy użyć ich w odpowiednim momencie. Niestety większość osób źle soli to danie, przez co wychodzi blade i niesmaczne. Jaki błąd popełniają? Sprawdź już teraz i zrób doskonały rosół. 

Kiedy solić rosół? Zasada 10 minut

Na pierwszy rzut oka przygotowanie rosołu jest dość proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wrzucić mięso do garnka, zalać je wodą, dodać warzywa, przyprawy oraz zioła i gotować przez określony czas. Okazuje się jednak, że kolejność przyprawiania ma znaczenie. To od niej zależy, czy zupa wyjdzie smaczna.  

Na początek warto wziąć pod lupę sól, która jest niezbędną przyprawą w rosole. Nie możemy wsypać jej do zupy przed gotowaniem, ponieważ stworzy blokadę dla mięsnego i warzywnego aromatu. 

Najlepiej zatem dodać tę przyprawę na koniec gotowania. Polecamy jej dosypanie 10 min przed zakończeniem całego procesu

Ilość soli również ma znaczenie. Przyjmuje się, że na 5-litrowy garnek wsypujemy 2 łyżeczki tej przyprawy. Warto jednak dodawać ją partiami, aby nie przesolić wywaru. 

Pozostałe przyprawy. Kiedy dodać je do rosołu?

Oprócz soli musimy doprawić rosół pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W którym momencie dodawać te przyprawy?

Pozostałe przyprawy dodajemy na początku gotowania zupy. Dzięki temu nadadzą jej odpowiedni smak i aromat. 

Pamiętajmy także o innych, ważnych zasadach przy przygotowaniu rosołu. Mowa o włożeniu mięsa do zimnej wody. W ten sposób odda więcej soków do wywaru.

Kolejna, ważna czynność to zbieranie szumowin z powierzchni rosołu. Polecamy też dodanie przypalonej cebuli, która zapewni wyjątkowy smak, ale też złocisto-brązowy kolor. 

Zobacz też:

​Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny

Te naleśniki biszkoptowe, to smak mojego dzieciństwa. Wychodzą jak u babci

Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | obiady domowe