Reklama
Reklama

To brownie zrobisz z 2 składników. Wszyscy poproszą o dokładkę

Brownie to smakowite ciasto, które uwielbia każdy miłośnik czekolady. W internecie krąży mnóstwo rozmaitych przepisów na ten smakołyk. Okazuje się jednak, że czasami warto wybrać najprostsze receptury – dzięki temu smakowity deser mogą przyrządzić nawet początkujący amatorzy kulinariów. Jak zrobić brownie z zaledwie 2 składników? Odpowiadamy.

Brownie z zaledwie dwóch składników. Co będzie potrzebne?

Klasyczne brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady, mąki, jajek, cukru i masła. Co więcej, całość zazwyczaj posypuje się pokruszonymi orzechami włoskimi bądź smaruje dodatkową porcją czekolady. Istnieje jednak wersja brownie, która wymaga wykorzystania jedynie dwóch składników. Dzięki temu każda osoba niemająca zbyt dużych umiejętności kulinarnych, może przygotować ten pyszny deser. 

Do zrobienia brownie z dwóch składników potrzebna będzie gorzka czekolada oraz mleko kokosowe. Tylko tyle. Co więcej – ciasta nie trzeba piec. Zamiast tego, należy schować je do lodówki. Do przepisu na dwuskładnikowe brownie potrzebujemy zatem około 200-250 g gorzkiej czekolady (najlepiej zawierającej minimum 70% kakao) oraz 1 puszki mleczka kokosowego.

Przeczytaj też: Czy ciasto czekoladowe bez mąki i cukru może być smaczne? Tak, na dodatek zrobisz je w 10 minut

Jak zrobić brownie z dwóch składników? Sprawdź przepis

Przepis na brownie z dwóch składników jest banalnie prosty. Najpierw należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. W międzyczasie trzeba przygotować miskę i umieścić w niej całą zawartość puszki mleczka kokosowego. Gdy czekolada się rozpuści, należy wlać ją do rzeczonej miski z mleczkiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać. 

Potrzebna będzie również foremka wyłożona papierem do pieczenia. Wlewamy do niej masę, a potem wkładamy foremkę do lodówki. Dobrze będzie, jeśli brownie spędzi tam około 5 godzin, jednak najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc. Po tym czasie możemy je kroić i serwować. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie popołudniowej kawy. Poczęstuj nim gości, a z pewnością poproszą o dokładkę.

Zobacz też:

Ta tarta błyskawicznie znika z talerza. Zachwyci swoim smakiem i wyglądem jak z cukierni

​To najlepsza mąka na faworki. Nigdy więcej nie wyjdą twarde

Nie tylko bulion. Ta lemoniada też ma mnóstwo kolagenu na stawy i skórę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | przekąski