Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat
Odczuwasz rano brak energii, czasem nawet po wypiciu kawy? Może potrzebujesz napoju, który pobudzi lepiej niż tradycyjna mała czarna? Sprawdź przepis na pobudzający, a przede wszystkim zdrowy zbiteń. Jego receptura była znana już w XII wieku.
Mówi się, że nic nie pobudza lepiej niż kawa. Wszystko za sprawą kofeiny, która przyczynia się do wydzielania w organizmie adrenaliny, dopaminy i serotoniny. Właśnie dlatego czujemy przypływ energii i chęć do działania. Jeśli jednak chcesz wzmocnić ten efekt, zacznij pić zbiteń.
Zbiteń był chętnie pity przez Słowian w XII wieku. Później przez kilkaset lat pili go Rosjanie. Obecnie natomiast możemy kupić ten napój w sklepie, ponieważ jest produkowany na szeroką skalę. Warto jednak przyrządzić zbiteń samodzielnie według starosłowiańskiej receptury.
Przygotowanie napoju Słowian jest proste i zajmuje mało czasu. Zbiteń powstaje na bazie wody, miodu, dżemu i kilku przypraw. Dlaczego warto go pić?
Zbiteń wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości dla naszego organizmu. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, a nawet odchudzająco. Wspomaga odporność, a także pracę układu krążenia i trawiennego. Warto stosować go jako suplement diety, szczególnie zimą przez osoby, które nie są uczulone na któryś z jego składników.
Składniki na zbiteń są ogólnodostępne, kupisz je w każdym sklepie. Jakich konkretnie produktów potrzebujemy? Oto lista:
- 200 g miodu;
- 200 g dżemu, najlepiej jagodowego;
- 1 l wody;
- 8 g cynamonu;
- 8 g goździków;
- 6 g imbiru;
- 3 g gałki muszkatołowej;
- 1 gałązka mięty.
Zbiteń przygotujemy w trzech, prostych krokach. Poznaj starosłowiańską recepturę i zastąp tradycyjną małą czarną oryginalnym, pobudzającym napojem.
Krok 1
Na początek miód zalewamy gorącą wodą w garnku. Gdy produkt zacznie się rozpuszczać, to gotujemy go na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Krok 2
Do garnka z miodem dodajemy dżem oraz pozostałe przyprawy. Napój gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Krok 3
W ostatnim kroku zbiteń przecedzamy przez sitko do szklanek lub filiżanek. Powinniśmy pić go jako napar, na gorąco.
Zobacz też:
Zapomnij o bułce tartej. Panieruj kotlety w tym, a będą palce lizać
Przepis na owocowe galaretki z cukrem rodem z PRL-u. Zrobisz je z 3 składników
Zamiast kupować, zrób domowe płatki śniadaniowe. Są tańsze i mają mniej cukru