Ten chleb tostowy przygotujesz w domu w 5 minut. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta
Chleb tostowy to miękki i delikatny klasyk, chętnie wykorzystywany do przygotowania kanapek i chrupiących tostów. Niestety ten ze sklepowej półki bogaty jest w niezdrowe spulchniacze i konserwanty. Nie trzeba jednak rezygnować z tego rodzaju chleba. Wystarczy, że przygotujesz go samodzielnie w domu. Przepis jest tak prosty, że domowy chleb tostowy można piec niemal codziennie.
Domowy chleb to unikalny smak i aromat, a także pewność względem wykorzystanych składników. Nic więc w tym dziwnego, że tak wiele osób rozpoczęło swoją przygodę z tego typu wypiekami. Niestety nie każdy ma cierpliwość, czas i odpowiedni sprzęt do przyrządzania zakwasu czy wyrabiania drożdżowego ciasta. Wtedy na ratunek nadchodzą przepisy, które charakteryzują się szybkością i łatwością wykonania. Taki właśnie jest przepis na maślany chleb tostowy, który można samodzielnie przygotować w domu.
Chleb tostowy uwielbiany jest przez swoją puszystość i miękkość. Niestety najczęściej wynika ona z obecności licznych spulchniaczy i konserwantów, które nie są dobrym wyborem w kontekście naszego zdrowia. Nie chcąc jednak rezygnować z tego typu pieczywa, warto przygotowywać je samodzielnie w domu. To gwarancja braku niezdrowych składników.
Domowy chleb tostowy to świeżość i lekkość, którą można zyskać w zaledwie kilka minut. Przepis na ten chleb jest bowiem prosty i nieczasochłonny. Można się więc nawet pokusić o wypiekanie go każdego dnia, aby świeże pieczywo mieć zawsze pod ręką.
Chleb tostowy z tego przepisu jest delikatny w smaku, przez co sprawdzi się do tostów i kanapek zarówno na słono, jak i słodko. To jakość, która jest bez porównania względem chlebów tostowych ze sklepowej półki.
Zobacz także: Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Maślany chleb tostowy nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani wybitnych umiejętności kulinarnych. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a i lista składników nie jest nazbyt skomplikowana. Wystarczy, że przygotujesz następujące produkty:
- 400 g mąki
- 15 g drożdży
- 50 g masła
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Chcąc nieco urozmaicić przygotowany chleb, możesz pokusić się o dodanie takich składników jak chociażby siemię lniane.
Może cię zainteresować: Te rogale są lepsze od świętomarcińskich. Bez trudu zrobisz je w domu
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności wkrusz drożdże do miski i posyp je cukrem. Wlej letnie mleko i całość wymieszaj tak, aby drożdże całkowicie się rozpuściły. Następnie do miski wsyp mąkę oraz sól. Wbij jajko o temperaturze pokojowej i wszystkie składniki wymieszaj ze sobą drewnianą łyżką.
W mikrofalówce lub w rondelku na kuchence gazowej roztop masło i lekko je przestudź, na tyle, by wciąż pozostawało płynne. Wlej to powstałego ciasta i wymieszaj je jeszcze raz, już po raz ostatni. W efekcie ciasto powinno wyjść dość gęste.
W następnej kolejności keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej przygotowaną masę na chleb. Rozprowadź ją równomiernie za pomocą grzbietu łyżki zwilżonego letnią wodą. Tak rozłożone ciasto przykryj szmatką i odstaw do wyrośnięcia na około 50 minut w ciepłe miejsce.
Pozostaje już tylko rozgrzać piekarnik do 180 st. C w trybie góra-dół i umieścić w nim posmarowany wodą chleb. Z wierzchu foremkę przykryj płaską blaszką, dzięki czemu bochenek nie wyrośnie ponad krawędzie. Chleb piecz przez 35 minut, po czym wyciągnij go i pozostaw do wystygnięcia. Ciesz się puszystym i miękkim domowym chlebem tostowym. Smacznego!
Zobacz też:
Takie risotto jesienią przygotowuje Ewa Wachowicz. Sekretnym składnikiem są kasztany
Już nie smażę naleśników do krokietów. Zastępuję je tym i mam danie w kilkanaście minut
Na kolejną imprezę zrób sałatkę drwala. Goście będą zachwyceni