Reklama
Reklama

Ten chleb tostowy przygotujesz w domu w 5 minut. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta

Chleb tostowy to miękki i delikatny klasyk, chętnie wykorzystywany do przygotowania kanapek i chrupiących tostów. Niestety ten ze sklepowej półki bogaty jest w niezdrowe spulchniacze i konserwanty. Nie trzeba jednak rezygnować z tego rodzaju chleba. Wystarczy, że przygotujesz go samodzielnie w domu. Przepis jest tak prosty, że domowy chleb tostowy można piec niemal codziennie.  

Domowy chleb to unikalny smak i aromat, a także pewność względem wykorzystanych składników. Nic więc w tym dziwnego, że tak wiele osób rozpoczęło swoją przygodę z tego typu wypiekami. Niestety nie każdy ma cierpliwość, czas i odpowiedni sprzęt do przyrządzania zakwasu czy wyrabiania drożdżowego ciasta. Wtedy na ratunek nadchodzą przepisy, które charakteryzują się szybkością i łatwością wykonania. Taki właśnie jest przepis na maślany chleb tostowy, który można samodzielnie przygotować w domu.  

Domowy chleb tostowy — świeża, smaczna i zdrowa alternatywa dla sklepowego 

Chleb tostowy uwielbiany jest przez swoją puszystość i miękkość. Niestety najczęściej wynika ona z obecności licznych spulchniaczy i konserwantów, które nie są dobrym wyborem w kontekście naszego zdrowia. Nie chcąc jednak rezygnować z tego typu pieczywa, warto przygotowywać je samodzielnie w domu. To gwarancja braku niezdrowych składników.  

Domowy chleb tostowy to świeżość i lekkość, którą można zyskać w zaledwie kilka minut. Przepis na ten chleb jest bowiem prosty i nieczasochłonny. Można się więc nawet pokusić o wypiekanie go każdego dnia, aby świeże pieczywo mieć zawsze pod ręką.  

Chleb tostowy z tego przepisu jest delikatny w smaku, przez co sprawdzi się do tostów i kanapek zarówno na słono, jak i słodko. To jakość, która jest bez porównania względem chlebów tostowych ze sklepowej półki. 

Zobacz także: Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut

Jak przygotować samodzielnie chleb tostowy? Każdy sobie z tym poradzi

Maślany chleb tostowy nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani wybitnych umiejętności kulinarnych. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a i lista składników nie jest nazbyt skomplikowana. Wystarczy, że przygotujesz następujące produkty:  

  • 400 g mąki 
  • 15 g drożdży 
  • 50 g masła 
  • 200 ml mleka  
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 jajko 

Chcąc nieco urozmaicić przygotowany chleb, możesz pokusić się o dodanie takich składników jak chociażby siemię lniane. 

Może cię zainteresować: Te rogale są lepsze od świętomarcińskich. Bez trudu zrobisz je w domu

Sposób przygotowania:  

W pierwszej kolejności wkrusz drożdże do miski i posyp je cukrem. Wlej letnie mleko i całość wymieszaj tak, aby drożdże całkowicie się rozpuściły. Następnie do miski wsyp mąkę oraz sól. Wbij jajko o temperaturze pokojowej i wszystkie składniki wymieszaj ze sobą drewnianą łyżką.  

W mikrofalówce lub w rondelku na kuchence gazowej roztop masło i lekko je przestudź, na tyle, by wciąż pozostawało płynne. Wlej to powstałego ciasta i wymieszaj je jeszcze raz, już po raz ostatni. W efekcie ciasto powinno wyjść dość gęste.  

W następnej kolejności keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej przygotowaną masę na chleb. Rozprowadź ją równomiernie za pomocą grzbietu łyżki zwilżonego letnią wodą. Tak rozłożone ciasto przykryj szmatką i odstaw do wyrośnięcia na około 50 minut w ciepłe miejsce.  

Pozostaje już tylko rozgrzać piekarnik do 180 st. C w trybie góra-dół i umieścić w nim posmarowany wodą chleb. Z wierzchu foremkę przykryj płaską blaszką, dzięki czemu bochenek nie wyrośnie ponad krawędzie. Chleb piecz przez 35 minut, po czym wyciągnij go i pozostaw do wystygnięcia. Ciesz się puszystym i miękkim domowym chlebem tostowym. Smacznego!

Zobacz też:

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy