Reklama
Reklama

​Tę pastę do kanapek w PRL-u jadło się na potęgę. Jest zdrowa i smaczna

Trendy jedzeniowe, a także coraz większy nacisk na zdrowe odżywienie, sprawiają, że spożywamy coraz mniej pieczywa. Oczywiście nie musimy z niego całkowicie rezygnować, a raczej zastąpić biały chleb pieczywem pełnoziarnistym. Powodem, dla którego nie warto rezygnować z chleba czy bułek, jest także ta pasta do kanapek z PRL-u.

Pasta twarogowa z makrelą z PRL-u — składniki

Ten przysmak w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej miał nawet swoją nazwę — awanturka. Dziś podobne produkty można kupić w sklepach, jednak nie dorównują w smaku tym zrobionym samemu w domu. Do przygotowania pysznej pasty twarogowej z makrelą będziesz potrzebować:

  • 1 kostkę półtłustego twarogu (250 g),
  • 1 wędzoną makrelę,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek do dekoracji.

Dla osób, które lubią posmak pomidorów we wszelkich potrawach, dodatkowym składnikiem może być łyżka koncentratu pomidorowego, jednak jest to dodatek nieobowiązkowy. Warto zadbać o to, by podstawowe składniki pasty, czyli twaróg i makrela, były jak najlepszej jakości oraz świeże.

Sprawdź również: Jedz 1 opakowanie tego serka dziennie, a nie poznasz siebie w lustrze. Boczki szybko znikną

Jak przygotować pyszną pastę twarogową z makrelą?

Zacznij od przygotowania mięsa z makreli. Zdejmij skórę z ryby, a następnie dokładnie oddziel mięso od ości i umieść je w większej misce. Do miski z makrelą pokrusz twaróg i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj także majonez oraz koncentrat pomidorowy, jeśli go używasz. Dopraw pastę do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz większe kawałki w paście, możesz tylko dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z kolei, jeśli wolisz bardziej zwięzłą strukturę, rozgnieć pastę widelcem, by uzyskać jednolitą masę. Po posmarowaniu kanapek pastą twarogową z makrelą posyp na wierzchu pokrojonym szczypiorkiem.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | śniadanie