Reklama
Reklama

​Tę pastę do kanapek w PRL-u jadło się na potęgę. Jest zdrowa i smaczna

Trendy jedzeniowe, a także coraz większy nacisk na zdrowe odżywienie, sprawiają, że spożywamy coraz mniej pieczywa. Oczywiście nie musimy z niego całkowicie rezygnować, a raczej zastąpić biały chleb pieczywem pełnoziarnistym. Powodem, dla którego nie warto rezygnować z chleba czy bułek, jest także ta pasta do kanapek z PRL-u.

Pasta twarogowa z makrelą z PRL-u — składniki

Ten przysmak w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej miał nawet swoją nazwę — awanturka. Dziś podobne produkty można kupić w sklepach, jednak nie dorównują w smaku tym zrobionym samemu w domu. Do przygotowania pysznej pasty twarogowej z makrelą będziesz potrzebować:

  • 1 kostkę półtłustego twarogu (250 g),
  • 1 wędzoną makrelę,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek do dekoracji.

Dla osób, które lubią posmak pomidorów we wszelkich potrawach, dodatkowym składnikiem może być łyżka koncentratu pomidorowego, jednak jest to dodatek nieobowiązkowy. Warto zadbać o to, by podstawowe składniki pasty, czyli twaróg i makrela, były jak najlepszej jakości oraz świeże.

Sprawdź również: Jedz 1 opakowanie tego serka dziennie, a nie poznasz siebie w lustrze. Boczki szybko znikną

Jak przygotować pyszną pastę twarogową z makrelą?

Zacznij od przygotowania mięsa z makreli. Zdejmij skórę z ryby, a następnie dokładnie oddziel mięso od ości i umieść je w większej misce. Do miski z makrelą pokrusz twaróg i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj także majonez oraz koncentrat pomidorowy, jeśli go używasz. Dopraw pastę do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz większe kawałki w paście, możesz tylko dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z kolei, jeśli wolisz bardziej zwięzłą strukturę, rozgnieć pastę widelcem, by uzyskać jednolitą masę. Po posmarowaniu kanapek pastą twarogową z makrelą posyp na wierzchu pokrojonym szczypiorkiem.

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | śniadanie