Tak przygotowane cytryny to idealny dodatek do zimowej herbaty. Zrób od razu kilka słoików
Słoiki najczęściej kojarzą się z wszelkiego rodzaju dżemami, powidłami czy konfiturami. Okazuje się, że można w nich zrobić niezwykle aromatyczne cytryny w syropie, które z powodzeniem uzupełnią rozgrzewającą herbatę. Warto od razu przygotować kilka słoików na zapas, by starczyło na całą zimę.
Cytryny ze słoika to wspaniały dodatek, który może uzupełnić zimową herbatę lub deser. Aromatyczne cytrusy z dodatkiem cynamonu rewelacyjnie wzbogacą smak napoju. Przygotowanie tego rodzaju przetworu nie jest zbyt skomplikowane. Warto zrobić kilka słoików na zapas – dzięki temu cytrusowy dodatek do herbaty wystarczy na wiele zimowych dni.
Podobne słoiczkowe cytrynki można znaleźć w popularnych sklepach. Bardzo często ich cena jest dość spora. Wobec tego, zdecydowanie tańszą opcją okazuje się zrobienie ich we własnym zakresie.
Herbata z dodatkiem cytryn w syropie ze słoika oraz kawałek sernika to idealne połączenie na mroźne, zimowe popołudnie. Napojem z dodatkiem przetworu możesz również poczęstować swoich gości. Z pewnością będą mile zaskoczeni.
Przepis na cytryny w syropie ze słoika jest niezwykle prosty. Z przygotowaniem przetworu poradzą sobie nawet amatorzy kulinarni. Co będzie potrzebne do przygotowania aromatycznych cytrynek? Oto lista składników:
- 6-8 cytryn;
- 500 g cukru;
- 1 litr wody;
- 1 laska cynamonu.
Najpierw należy sparzyć cytryny wrzątkiem, a następnie pokroić w plasterki i pozbyć się pestek. Cytrusy trzeba umieścić w słoikach (podane składniki wystarczą na około 3-4 średniej wielkości słoiki).
Następnie należy zagotować w garnku 1 litr wody i rozpuścić w niej 500 g cukru. Do całości trzeba też dodać laskę cynamonu. Syrop gotujemy przez około 10-12 minut. Po tym czasie wystarczy zalać nim cytryny umieszczone w słoikach, zakręcić je i położyć do góry dnem, aby się szczelnie zamknęły. W ten oto sposób otrzymujemy nieziemski dodatek do herbaty, który z pewnością zaskoczy twoich gości.
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka
W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia