Reklama
Reklama

Tak przygotowane cytryny to idealny dodatek do zimowej herbaty. Zrób od razu kilka słoików

Słoiki najczęściej kojarzą się z wszelkiego rodzaju dżemami, powidłami czy konfiturami. Okazuje się, że można w nich zrobić niezwykle aromatyczne cytryny w syropie, które z powodzeniem uzupełnią rozgrzewającą herbatę. Warto od razu przygotować kilka słoików na zapas, by starczyło na całą zimę.

Cytryny ze słoika – do herbaty lub deseru

Cytryny ze słoika to wspaniały dodatek, który może uzupełnić zimową herbatę lub deser. Aromatyczne cytrusy z dodatkiem cynamonu rewelacyjnie wzbogacą smak napoju. Przygotowanie tego rodzaju przetworu nie jest zbyt skomplikowane. Warto zrobić kilka słoików na zapas – dzięki temu cytrusowy dodatek do herbaty wystarczy na wiele zimowych dni. 

Podobne słoiczkowe cytrynki można znaleźć w popularnych sklepach. Bardzo często ich cena jest dość spora. Wobec tego, zdecydowanie tańszą opcją okazuje się zrobienie ich we własnym zakresie. 

Herbata z dodatkiem cytryn w syropie ze słoika oraz kawałek sernika to idealne połączenie na mroźne, zimowe popołudnie. Napojem z dodatkiem przetworu możesz również poczęstować swoich gości. Z pewnością będą mile zaskoczeni. 

Jak zrobić cytryny w syropie ze słoika? Poznaj prosty przepis

Przepis na cytryny w syropie ze słoika jest niezwykle prosty. Z przygotowaniem przetworu poradzą sobie nawet amatorzy kulinarni. Co będzie potrzebne do przygotowania aromatycznych cytrynek? Oto lista składników

  • 6-8 cytryn; 
  • 500 g cukru; 
  • 1 litr wody; 
  • 1 laska cynamonu. 

Najpierw należy sparzyć cytryny wrzątkiem, a następnie pokroić w plasterki i pozbyć się pestek. Cytrusy trzeba umieścić w słoikach (podane składniki wystarczą na około 3-4 średniej wielkości słoiki). 

Następnie należy zagotować w garnku 1 litr wody i rozpuścić w niej 500 g cukru. Do całości trzeba też dodać laskę cynamonu. Syrop gotujemy przez około 10-12 minut. Po tym czasie wystarczy zalać nim cytryny umieszczone w słoikach, zakręcić je i położyć do góry dnem, aby się szczelnie zamknęły. W ten oto sposób otrzymujemy nieziemski dodatek do herbaty, który z pewnością zaskoczy twoich gości.

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | owoce