Reklama
Reklama

Ta sałatka będzie hitem na święta. Już możesz zapomnieć o klasycznej jarzynowej

Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, imieniny czy zwykła kolacja. Sałatka jarzynowa sprawdza się na każdej z tych okazji. Jednak jeśli mamy jej przesyt, możemy spróbować równie pysznej, a może nawet i smaczniejszej, alternatywy. Poznaj przepis na pyszną sałatkę świąteczną, która będzie wigilijnym hitem.

Sałatka świąteczna — składniki

Zapomnij o klasycznej jarzynowej! Do przygotowania sałatki świątecznej będziesz potrzebować:

  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 100 g ogórków konserwowych,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 150 g piersi z kurczaka,
  • 150 g marchewki,
  • 150 g ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 300 g marynowanych pieczarek,
  • 50 g tartego sera,
  • 80 g majonezu,
  • olej,
  • przyprawa do kurczaka,
  • sól, pieprz.

W przypadku tego przepisu "robotę" robi kurczak w przyprawie, marynowane pieczarki oraz ser. Dzięki temu nie tylko jest treściwa, ale także pyszna w smaku i łatwa w przygotowaniu.

Sprawdź również: Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne

Jak przygotować sałatkę świąteczną?

Zacznij od ugotowania marchewki, ziemniaków i jajek. Jajka powinny być ugotowane na twardo, a ziemniaki i marchew trochę bardziej niż al dente. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ogórki konserwowe, ugotowaną marchew i ziemniaki oraz jajka. Pierś z kurczaka dokładnie oczyść, pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą do kurczaka i podsmaż. Przygotuj sos: do miski dodaj śmietanę, majonez, sól i pieprz, całość wymieszaj. Posiekaj cały pęczek koperku i szczypiorku. Dużą salaterkę wyłóż folią spożywczą.

Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna

Na dnie salaterki wyłóż pieczarki kapeluszami do dołu. Posyp je posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Następnie pokryj warstwą startej marchewki. Polej ją około ¼ sosu. Wyłóż warstwę ziemniaków i kolejną część sosu. Dodaj podsmażonego kurczaka i ogórki oraz kolejną część sosu. Na koniec wyłóż starte jajka, ostatnią część sosu i starty ser. Tak przygotowaną sałatkę świąteczną włóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem na stół wystarczy obrócić miskę na talerz i wyjąć sałatkę.

Zobacz też:

Tak zrobisz rosę na serniku. Jeden szczegół ma znaczenie

Piana z białek nie chce się ubić? Wystarczy, że wyeliminujesz ten błąd

Ciasto a'la miodownik bez pieczenia. Zrobisz w 15 minut na drugi dzień świąt

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatki