Ta sałatka będzie hitem na święta. Już możesz zapomnieć o klasycznej jarzynowej
Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, imieniny czy zwykła kolacja. Sałatka jarzynowa sprawdza się na każdej z tych okazji. Jednak jeśli mamy jej przesyt, możemy spróbować równie pysznej, a może nawet i smaczniejszej, alternatywy. Poznaj przepis na pyszną sałatkę świąteczną, która będzie wigilijnym hitem.
Zapomnij o klasycznej jarzynowej! Do przygotowania sałatki świątecznej będziesz potrzebować:
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek szczypioru,
- 100 g ogórków konserwowych,
- 100 g śmietany 18%,
- 150 g piersi z kurczaka,
- 150 g marchewki,
- 150 g ziemniaków,
- 3 jajka,
- 300 g marynowanych pieczarek,
- 50 g tartego sera,
- 80 g majonezu,
- olej,
- przyprawa do kurczaka,
- sól, pieprz.
W przypadku tego przepisu "robotę" robi kurczak w przyprawie, marynowane pieczarki oraz ser. Dzięki temu nie tylko jest treściwa, ale także pyszna w smaku i łatwa w przygotowaniu.
Sprawdź również: Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne
Zacznij od ugotowania marchewki, ziemniaków i jajek. Jajka powinny być ugotowane na twardo, a ziemniaki i marchew trochę bardziej niż al dente. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ogórki konserwowe, ugotowaną marchew i ziemniaki oraz jajka. Pierś z kurczaka dokładnie oczyść, pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą do kurczaka i podsmaż. Przygotuj sos: do miski dodaj śmietanę, majonez, sól i pieprz, całość wymieszaj. Posiekaj cały pęczek koperku i szczypiorku. Dużą salaterkę wyłóż folią spożywczą.
Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Na dnie salaterki wyłóż pieczarki kapeluszami do dołu. Posyp je posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Następnie pokryj warstwą startej marchewki. Polej ją około ¼ sosu. Wyłóż warstwę ziemniaków i kolejną część sosu. Dodaj podsmażonego kurczaka i ogórki oraz kolejną część sosu. Na koniec wyłóż starte jajka, ostatnią część sosu i starty ser. Tak przygotowaną sałatkę świąteczną włóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem na stół wystarczy obrócić miskę na talerz i wyjąć sałatkę.
Zobacz też:
Tak zrobisz rosę na serniku. Jeden szczegół ma znaczenie
Piana z białek nie chce się ubić? Wystarczy, że wyeliminujesz ten błąd
Ciasto a'la miodownik bez pieczenia. Zrobisz w 15 minut na drugi dzień świąt