Reklama
Reklama

Ta przekąska będzie idealna na mecz w gronie znajomych. Największy niejadek poprosi o dokładkę

Kibicie, również ci przed telewizorami, z niecierpliwością wyczekują kolejnych meczów, które chętnie oglądają w gronie znajomych. Oglądanie mogą nam umilić przekąski, sprawdzające się także podczas innych spotkań z najbliższymi. Sprawdź przepis na ciasto francuskie z farszem. Od razu zrób podwójną porcję, bo dosłownie każdy poprosi o dokładkę.

Zastawiasz się nad meczowym menu? Chcesz zrobić szybką, a jednocześnie smaczną przekąskę, która wspaniale wygląda na stole? Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczne danie, to konieczne przygotuj ciasto francuskie z farszem. Wystarczy połączyć kilka składników, zawinąć je w ciasto i upiec. Proste, a jakie efektowne. 

Składniki na przekąskę z ciasta francuskiego z farszem

Przekąska na mecz, którą prezentujemy, to połączenie delikatnie chrupkiego ciasta francuskiego z aromatycznym farszem, składającym się z sera, pietruszki i sosu pomidorowego. Te zapieczone składniki smakują razem obłędnie, dlatego zachwycą nawet największego niejadka. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia przekąski z ciasta francuskiego z farszem? Oto dokładna lista:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 1 jajko;
  • 1 pęczek natki pietruszki;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 150 g sera żółtego;
  • przyprawy: pieprz, oregano.

Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego z farszem

Przygotowanie przekąski na mecz rozpoczynamy od rozwinięcia ciasta francuskiego. Jeden płat smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy przyprawami

W kolejnym kroku na tarce ścieramy ser i drobno siekamy natkę pietruszki. Te składniki również umieszczamy na jednym płacie ciasta francuskiego, a drugim przykrywamy całość.

Następnie przecinamy całość pionowo, a poziomo tniemy ciasto na dość wąskie paski i smarujemy je rozmąconym jajkiem. Potem dwa paski nakładamy na siebie i zwijamy w podłużny skręt.

Tak przygotowaną przekąskę z ciasta francuskiego z farszem kładziemy na blaszce, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Danie pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy je od razu po wyjęciu z piekarnika. Dobrze smakuje z ketchupem.

Zobacz też:

Włosi jedzą je na potęgę, a w Polsce są zapomniane. Jadalne kwiaty do pizzy

Fasolkę podaję nie z bułką tartą, a z innym dodatkiem. Jest o niebo lepsza

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski