Reklama
Reklama

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

Musztarda, obok keczupu czy majonezu, jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w kuchni dodatków. Pasuje do zarówno do mięs, jak i do ryb. Na jej bazie możemy również przyrządzić pyszny sos. Jednak nie każdy sprzedawany w sklepie produkt ma odpowiedni skład. Poznaj idealny przepis na musztardę od Ewy Wachowicz.

Ewa Wachowicz zaczynała karierę jako modelka oraz... rzeczniczka rządu. Laureatka konkursu Miss Polonia 1992 oraz World Miss Univeristy 1993. Od 2005 roku wydaje książki kulinarne, a od 2007 roku prowadzi programy kulinarne m.in. w Polsacie. Jej przepisy uwielbiają tysiące Polaków.

Składniki na musztardę z przepisu Ewy Wachowicz

Do przygotowania musztardy z autorskiego przepisu Ewy Wachowicz, będziesz potrzebować:

  • 150 ml wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g gorczycy białej,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • łyżeczkę kurkumy,
  • łyżkę miodu,
  • pieprz,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • pół łyżeczki soli.

Pamiętaj o tym, że im lepsze składniki, tym lepsza wyjdzie z nich musztarda. W szczególności zadbaj o wysokiej jakości oliwę z oliwek oraz gorczycę.

Sprawdź również: Nazywają go "płynnym złotem". Pij regularnie, a skóra i stawy ci podziękują

Jak przygotować domową musztardę?

Przelej 200 ml octu jabłkowego do rondelka, dodaj do niego 150 ml wody i całość podgrzej. Po kilku minutach dodaj przyprawy (kurkumę, słodką paprykę oraz pieprz ziołowy). Zagotuj roztwór i pozostaw do ostygnięcia. Wrzuć do niego gorczycę, miód i sól. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie, przy użyciu blendera ręcznego, całość zblenduj na gładki krem, stopniowo dodawaj oliwę z oliwek. Jeśli konsystencja nie przypomina klasycznej musztardy, dodaj trochę miodu (jeśli jest zbyt rzadka) lub wody (jeśli jest zbyt gęsta). Gotową musztardę przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce.

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy