Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny
Porządna impreza nie może się obejść bez pysznego jedzenia, a tym bardziej bez apetycznych sałatek. Ich największym atutem jest fakt, że są smaczne bez konieczności podgrzewania, co świetnie sprawdza się właśnie podczas przyjęcia. Poznaj przepis na sałatkę hokus-pokus z żurawiną, która podbije każdą imprezę.
Gdy zasmakujesz tej sałatki, zapomnisz o istnieniu takich pozycji na przyjęcia jak gyros czy jarzynowa. Do sałatki hokus-pokus będzie ci potrzebna:
- 1 cebula czerwona,
- 1 papryka czerwona,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 150 g żurawiny,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g żółtego sera,
- 2-3 łodygi selera naciowego,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 500 g fileta z kurczaka,
- sól, pieprz.
Mięso z kurczaka przed smażeniem lub grillowaniem posyp ulubioną przyprawą (np. specjalną mieszanką do kurczaka).
Sprawdź również: W PRL-u jedli ją wszyscy. Mało kto wie, że opóźnia starzenie się
Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem oraz wybraną przyprawą, a następnie podsmaż na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Świeżą żurawinę zalej wrzątkiem na około 7 minut (w tym czasie zmięknie), następnie odcedź i osusz papierowym ręcznikiem. Paprykę i seler naciowy dokładnie umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a kukurydzę odcedź z zalewy. Warzywa i ostudzone mięso przełóż do większej miski, dodaj pokrojony w kostkę żółty ser. W mniejszej miseczce przygotuj sos czosnkowy — wymieszaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt naturalny i polej nim sałatkę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Zobacz też:
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd
Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć