Przyjaciółka poczęstowała mnie tą zupą. Bosko smakuje, a do tego oczyszcza organizm
Lekka, delikatna, a jednocześnie pełna smaku — zupa krem z cukinii to idealna propozycja na letni obiad lub kolację. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć danie, które nie tylko syci, ale i wspiera naturalne oczyszczanie organizmu. To świetny wybór dla osób dbających o linię, zdrowie i dobre samopoczucie.
Cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw sezonowych — jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy i minerały, a jej delikatny smak sprawia, że można z niej przygotować wiele pysznych potraw. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie tego warzywa jest kremowa zupa, która świetnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na chłodno. To przepis, który nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt zachwyca od pierwszej łyżki.
Do przygotowania tej lekkiej i aromatycznej zupy krem z cukinii potrzebujesz zaledwie kilku składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni.
- 1 cebula,
- 1 cukinia,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz
Tak krótka lista produktów sprawia, że jest to danie idealne na szybki obiad w tygodniu lub zdrową kolację. Oliwa nadaje zupie delikatnego aromatu, cebula i czosnek podbijają smak, a cukinia stanowi bazę pełną wartości odżywczych.
Sprawdź również: To najzdrowszy sok dla seniorów. Zrób na zapas, póki trwa sezon
Umyj cukinię i pokrój ją w średniej wielkości kostkę. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, po chwili wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojoną cukinię i wlej taką ilość wody, aby przykryła mniej więcej trzy czwarte zawartości garnka. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 10-15 minut, a w razie potrzeby dolej odrobinę wody lub odlej jej nadmiar tuż przed blendowaniem. Gdy cukinia zmięknie, zmiksuj całość ręcznym blenderem, dopraw solą i pieprzem według uznania, dokładnie wymieszaj i przełóż na talerz.
Zobacz też:
Kruche rogaliki lepsze, niż z cukierni. Z tego przepisu zawsze wychodzą
Ma 2 razy więcej witaminy C niż cytryna i chroni przed miażdżycą. Polacy jedzą rzadko
Te naleśniki robię bez mleka. Dzięki jednemu składnikowi wychodzą puszyste jak obłoczki