Reklama
Reklama

​Przyjaciółka poczęstowała mnie tą zupą. Bosko smakuje, a do tego oczyszcza organizm

Lekka, delikatna, a jednocześnie pełna smaku — zupa krem z cukinii to idealna propozycja na letni obiad lub kolację. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć danie, które nie tylko syci, ale i wspiera naturalne oczyszczanie organizmu. To świetny wybór dla osób dbających o linię, zdrowie i dobre samopoczucie.

Cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw sezonowych — jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy i minerały, a jej delikatny smak sprawia, że można z niej przygotować wiele pysznych potraw. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie tego warzywa jest kremowa zupa, która świetnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na chłodno. To przepis, który nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt zachwyca od pierwszej łyżki.

Zupa krem z cukinii — składniki

Do przygotowania tej lekkiej i aromatycznej zupy krem z cukinii potrzebujesz zaledwie kilku składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni.

  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz

Tak krótka lista produktów sprawia, że jest to danie idealne na szybki obiad w tygodniu lub zdrową kolację. Oliwa nadaje zupie delikatnego aromatu, cebula i czosnek podbijają smak, a cukinia stanowi bazę pełną wartości odżywczych.

Sprawdź również: To najzdrowszy sok dla seniorów. Zrób na zapas, póki trwa sezon

Jak przygotować zupę krem z cukinii?

Umyj cukinię i pokrój ją w średniej wielkości kostkę. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, po chwili wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojoną cukinię i wlej taką ilość wody, aby przykryła mniej więcej trzy czwarte zawartości garnka. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 10-15 minut, a w razie potrzeby dolej odrobinę wody lub odlej jej nadmiar tuż przed blendowaniem. Gdy cukinia zmięknie, zmiksuj całość ręcznym blenderem, dopraw solą i pieprzem według uznania, dokładnie wymieszaj i przełóż na talerz.

Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa | szybkie dania