Reklama
Reklama

Przygotuj idealnie rumiane mięso. Wystarczy zrobić tę jedną rzecz przed końcem pieczenia

Na nasz apetyt wpływa niezwykle wiele czynników, a smak potrawy jest tylko jednym z nich. Równie ważny jest jej wygląd, a także zapach. Jeśli decydujemy się na pieczenie mięsa, możemy w łatwy sposób uzyskać idealnie rumiane mięsiwo. Wystarczy jeden trik.

Żeby danie było idealnie upieczone trzeba pamiętać o dwóch elementach: dobrze nagrzanym piekarniku oraz wcześniejszym wyjęciu mięsa z lodówki.

Zacznij od przygotowania mięsa

Wyjmij mięso z lodówki, a następnie dokładnie umyj i osusz. Kolejnym krokiem jest pozbycie się błonek i chrząstek. Tak przygotowane mięso odkładamy na minimum 30 minut, by równomiernie nabrało temperatury pokojowej. Jeśli chcemy natrzeć je przyprawami, to jest to idealny moment. Nawet gdy korzystamy jedynie z soli i pieprzu. W tym czasie warto również zacząć rozgrzewać piekarnik, by uzyskał idealną temperaturę do pieczenia.

Marynata na idealnie rumiane mięso

Trikiem na idealnie rumiane mięso jest posmarowanie go pod koniec pieczenia specjalną marynatą. Do jej przygotowania potrzebny będzie przede wszystkim cukier. To właśnie ten składnik sprawi, że skórka stanie się pięknie rumiana. Wszystko dzięki temu, że pod wpływem temperatury dojdzie do jego krystalizacji. Ilość marynaty nie musi być duża. Wystarczy 1-2 łyżki na kawałek mięsa, a następnie najlepiej wyrównać silikonowym pędzelkiem.

Resztę składników marynaty najlepiej dobrać do rodzaju mięsa. Jako podstawa dobrze sprawdzi się czosnek, musztarda czy jogurt. Warto także dobrać odpowiednie przyprawy takie jak rozmaryn, kolendra lub zioła prowansalskie. Można w tym celu także wykorzystać miód, ocet balsamiczny bądź sos sojowy. Wszystko zależy od potrawy, jaką chcemy przygotować.

Jakie mięso najlepiej nadaje się do pieczenia?

W przypadku wyboru mięsa do pieczenia nie ma wielu ograniczeń. Możemy postawić na drób, jagnięcinę, wieprzowinę czy wołowinę. Jeśli chodzi o same części mięsiwa najlepiej postawić na te niezbyt chude, takie jak karkówka, tuszka, udka, żeberka czy rostbef. Do idealnej pieczeni można także wykorzystać schab środkowy lub pierś z indyka. Stosując nasz trik, każda pieczeń będzie idealnie zarumieniona.

Zobacz też:

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy