Reklama
Reklama

Przepisy z jarmużem. Smacznie i zdrowo

Jarmuż to roślina wywodząca się z grupy kapustowatych, która zdobywa coraz większą popularność. Coraz częstsze stosowanie w kuchni nie jest przypadkowe. Jarmuż docenia się za dobry smak i pozytywny wpływ na zdrowie. Które przepisy warto sprawdzić?

Liście jarmużu mają ciemnozielony kolor. Natomiast smak jest lekko pikantny. Do zalet jarmużu z pewnością można zaliczyć to, że roślina nadaje się do spożywania zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej: gotowaniu, smażeniu lub pieczeniu.

Pikantny smak jarmużu to nie jedyny atut rośliny. Oprócz niego warzywo ma dużo prozdrowotnych elementów. Jarmuż jest bogaty w witaminy E, K, A, C oraz B2 i B6. Roślina zawiera też minerały m.in.: wapń, żelazo, magnez, mangan i potas. Używając jarmużu w kuchni, można komponować zdrowe i smaczne posiłki. Wystarczy dobry przepis.

Przepisy z jarmużem: chrupiące chipsy

Chipsy można zrobić nie tylko z ziemniaków. Jarmuż należy wymieszać z dowolnymi przyprawami: papryką słodką, wędzoną, oregano i czosnkiem w proszku. Wierzch warzywa należy skropić oliwą z oliwek i posolić. Następnie jarmuż trzeba podpiekać przy 150°C przez około 3-5 minut. 

Przepisy z jarmużem: pyszne pesto

Pesto to sos/mus, który wywodzi się z kuchni włoskiej. Tradycyjny przepis obejmuje zastosowanie bazylii, czosnku, a także oliwy z oliwek i parmezanu oraz orzechów piniowych. Żeby zrobić pesto z jarmużu, wystarczy tym warzywem zastąpić bazylię.

Sos przygotowuje się w prosty sposób. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w kielichu miksera, a następnie je zblendować. Pesto z jarmużu idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek oraz makaronów.

Przepisy z jarmużem: pizza z jarmużem, mozzarellą i pieczarkami

Domowa pizza nie musi zaliczać się do wysokokalorycznych i niezdrowych posiłków. Sekret kryje się w zastosowanych składnikach. Ciasto na kilka pizz można wyrobić z 400 g mąki typu 00’, a także połowy saszetki drożdży instant i szczypty soli. Całość należy zalać szklanką letniej wody, wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie odłożyć na 2 godziny do wyrośnięcia.

Z uzyskanego ciasta należy wydzielić 4 kawałki i zrobić z nich kulki. Potem pozostawić na godzinę do ponownego wyrośnięcia. Kulkę należy następnie położyć na desce lub blacie podsypanym wcześniej semoliną i delikatnie uformować okrągły placek.

Na wierzch pizzy można położyć pokrojony drobno jarmuż, wyszarpane kawałki z kulki mozzarelli, a także pieczarki. Tak skomponowaną pizzę należy włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut przy 250°C w trybie góra-dół. To idealna propozycja na obiad.

Zobacz też:

Moja babcia wie, jak zagęścić dżem. Nie chodzi o dodatki, lecz o sposób gotowania

Jedziesz w Bieszczady? Koniecznie spróbuj tych lokalnych przysmaków

Zrób zamiast jagodzianek. Przysmak z PRL-u będziesz jeść przez cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy