Reklama
Reklama

Przepis na lukier do pierników. Dzięki temu dodatkowi jest jeszcze lepszy

W święta Bożego Narodzenia w całym domu unosi się zapach pierników. Korzenne ciastka w kształcie choinek, aniołków, serc czy gwiazdek zyskały uznanie, szczególnie wśród najmłodszych - dzieci uwielbiają pomagać rodzicom w robieniu tych słodkości. Największą frajdę sprawia im lukrowa dekoracja. Sprawdź przepis na najlepszy lukier do pierników.

Talerz z piernikami o różnych kształtach prezentuje się wspaniale na wigilijnym stole. Te ciastka mogą też stanowić dekorację choinki, gdy zawiesimy je między kolorowymi bombkami. Na koniec nie zapomnij udekorować ich lukrem, dzięki któremu będą jeszcze smaczniejsze i ładniejsze. Żeby wyszedł idealny, warto dodać do niego...sok malinowy

Składniki na lukier do pierników

Głównym składnikiem lukru jest oczywiście cukier puder. Uważajmy jednak, aby nie miał grudek. Pozostałe produkty na pewno każdy z nas ma w swojej kuchni, dlatego obejdzie się bez wyprawy do sklepu. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia idealnego lukru do pierników? Oto dokładna lista:

  • 500 g cukru pudru;
  • 5 łyżek wody;
  • 3,5 łyżki soku z cytryny;
  • 3,5 łyżki naturalnego soku malinowego. 

Sok malinowy sprawi, że lukier będzie miał delikatnie owocowy posmak i odpowiednią konsystencję. Właśnie dlatego warto dekorować ciasteczka taką słodką masą. 

Przepis na lukier z sokiem malinowym do pierników

Żeby zrobić smaczny i gęsty lukier do pierników, na początek musimy przesiać cukier puder do miski i dolać do niego wodę oraz sok z cytryny

Te trzy składniki energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej i jednolitej masy. Dopiero wtedy dolewamy do niej sok malinowy. Niektórzy dodają też odrobinę kurkumy oraz barwnik spożywczy, aby nadać ciastkom trochę koloru. 

Lukier ponownie mieszamy. Jeśli będzie zbyt rzadki, to możemy dosypać jeszcze trochę przesianego cukru pudru. Gdy będzie odpowiednio gęsty, to dopiero wtedy przystępujemy do dekorowania pierników

Ciastka zdobimy słodką masą np. za pomocą strzykawki. Możemy też użyć szprycy kuchennej albo rękawa do pieczenia. W tym celu napełniamy go lukrem, robimy mały otwór i wyciskamy nadzienie, tworząc różne wzory na tych małych wypiekach. 

Tak przygotowany lukier sprawdzi się także na innych wypiekach bożonarodzeniowych. Z powodzeniem udekorujesz nim piernik, makowiec czy keks. Wiele osób piecze na święta muffinki, które również smakują wspaniale oblane tym słodkim nadzieniem. 

Zobacz też:

Te rogaliki zrobisz z 3 składników. Do niedzielnej kawy jak znalazł 

Ciasto czekoladowe bez jajek i masła. Zrobisz je na ostatnią chwilę

W Indiach piją codziennie. Zrób w domu, a pomoże ci schudnąć i zachować urodę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy