Przepis dostałam od babci. Od tamtej pory żadne święta nie obejdą się bez tego schabu
Święta to nie tylko przygotowanie wieczerzy wigilijnej, ale również potraw na pierwszy i drugi dzień świąt. W moim domu od wielu lat króluje wtedy schab, na który przepis otrzymałam od babci. Wychodzi idealnie kruchy, a jednocześnie soczysty, a to wszystko dzięki niebanalnemu dodatkowi. Poznaj recepturę i przygotuj na tegoroczne święta. Domownicy i goście przepadną na punkcie tego smaku.
Świąteczne potrawy zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jeśli poszukujesz inspiracji na dania, które możesz zaserwować w pierwszy lub drugi dzień świąt, koniecznie pod uwagę weź ten schab. Podawany zarówno na zimno, jak i na ciepło z dodatkiem sosu zachwyca swoim aromatem oraz soczystością. Z przepisu mojej babci zawsze się udaje, a dzięki wyjątkowemu nadzieniu jego smak na długo pozostaje w pamięci.
Według tradycji na Wigilii nie powinno być dań mięsnych, ale co innego już w pierwszy i drugi dzień świąt. Jest to więc dobry moment na zaserwowanie przepysznego schabu, który imponuje swoim aromatem oraz ciekawym przełamaniem smaku za pomocą słodyczy suszonych śliwek. To właśnie ten dodatek sprawia, że pieczeń ta jest tak wyjątkowa i idealnie wpisuje się w świąteczne menu.
W moim domu to must-have na bożonarodzeniowym stole, który nie tylko wybornie smakuje, ale i prezentuje się niezwykle elegancko. Dobrze upieczony schab nadziewany śliwką może być podany na zimno jako przekąska lub jako mięso na świąteczny obiad, podane na ciepło w aromatycznym sosie. Bez względu na formę podania, schab ze śliwką zachwyca na tyle, że goście zawsze proszę mnie o recepturę.
Plaster takiego schabu prezentuje się na talerzu niczym danie z restauracji. Śliwka w środku tworzy piękną mozaikę, a połączenie smaku schabu ze śliwką mieszankę klasyki i nowoczesności w niezwykłym wydaniu. Sprawdzi się do każdego świątecznego menu, wystarczy wiedzieć, o jakie szczegóły zadbać w czasie przygotowań, by wyszedł aromatyczny i soczysty.
Zobacz także: Zawsze dodaję trochę do gulaszu. Mięso jest kruche i soczyste
Schab to mięso, które często przygotowywane jest na święta i inne uroczystości. Zachwyca swoją odświętnością oraz smakiem, a w dodatku może być podawany z licznymi dodatkami. Nafaszerowany suszonymi śliwkami zachwyca nietuzinkowym smakiem oraz eleganckim wyglądem. Aby jednak tak było, trzeba wiedzieć jak go prawidło piec, by uniknąć powszechnych błędów, które decydują o finalnym smaku pieczeni.
Przepis na schab ze śliwką uwzględnia następujące składniki:
- 1 kg schabu
- 180 g suszonych śliwek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- Sól i pieprz
Sprawdź też: Karp teściowej nigdy nie wychodzi mulisty. Po prostu moczy go w tym
Zacznij od przyrządzenia marynaty do schabu. Połącz w misce olej, majeranek, paprykę czosnek sól i pieprz. W powstałej mieszance obtocz dużą porcję schabu, który następnie zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki, najlepiej na około 24 godziny, by mógł przejść aromatem przypraw.
Po nocy wyjmij mięso z lodówki i wykonaj w nim nacięcie za pomocą ostrego noża. Powstałą kieszonkę wypełnij suszonymi śliwkami. Wykonane nacięcie “zapnij" wykałaczkami wbijanymi na krzyż.
Zanim włożysz mięso do piekarnika, delikatnie obsmaż je na patelni z każdej strony. Tak przyrządzony schab przełóż do rękawa i naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez około 60 minut. Po tym czasie daj mu trochę czasu, by mógł "odpocząć". Ostudzony krój na grube plastry i serwuj na stole jako przekąskę lub jako ciepłe danie z dodatkiem sosu i ziemniaków. Smacznego!
Zobacz też:
Podaję do obiadu zamiast zwykłych ziemniaków. Wszyscy proszą o dokładkę
Sałatka jarzynowa psuje się po 2 dniach? Zrób to, a postoi w lodówce ponad tydzień
Mamy i babcie jadały często. Dziś o niej zapominamy, a świetnie działa na skórę