Reklama
Reklama

Obłędny czekoladowy deser, który zrobisz z 4 składników. Tani, szybki i prosty

Prosty deser, do którego przygotowania wystarczą tylko cztery składniki. Zachwyca swoją łatwością wykonania, a także obłędnie czekoladowym smakiem, który skradnie serca gości i domowników. Co ciekawe do przygotowania deseru będzie potrzebny... ugotowany ryż. Poznaj przepis na rozkoszny deser czekoladowy.  

Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się ochota na coś słodkiego. W tym przypadku nie trzeba od razu biegnąć do sklepu, ponieważ smakowity deser można przygotować samodzielnie w domu. Najlepsze jest to, że potrzebne produkty z pewnością znajdą się w niemal każdej kuchni. 

Prosty i smaczny deser z 4 składników. Zachwyci całą rodzinę  

Deser czekoladowy jest dla wielu osób najlepszą formą słodkiego raju. Podbija serca zarówno tych najmłodszych, jak i dorosłych. Warto więc wiedzieć, jak przygotować obłędnie smaczną i mocno czekoladową przekąskę.

Co ciekawe, do jego zrobienia wystarczy kakao, czekolada, woda i... ryż. Ostatni składnik może być nieco zaskakujący, ale to właśnie on stanowi bazę wyjątkowo gęstego i intensywnie czekoladowego musu.  

Nie trzeba obawiać się o to, że w deserze będzie wyczuwalny smak ryżu. Nic bardziej mylnego, bowiem ten zamienia się w aksamitny mus o mocno czekoladowym smaku. Po obiedzie pozostał ci ugotowany ryż? Już wiesz, że nie musi się zmarnować. Przyda się do przyrządzenia kremowego deseru czekoladowego.  

Zobacz także: Dietetyk zdradza przepis na sernik, który nie pójdzie w boczki. Możesz go jeść bez obaw

Przepis na czekoladowy deser ryżowy  

Tak jak już zostało wspomniane, do przygotowania deseru potrzebne są tylko 4 składniki w następujących proporcjach:  

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu 
  • 125 ml gorącej wody  
  • 250 g gorzkiej czekolady  
  • 4/5 łyżki kakao  

Sposób przygotowania:  

Zrobienie czekoladowego deseru zacznij od umieszczenia w kielichu blendera ugotowanego i wystudzonego ryżu. Dodaj do niego wodę, a także roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość zblenduj na jednolitą, aksamitną masę.  

Przygotowany mus przełóż do miseczek lub foremki i wstaw do lodówki na około dwie godziny. Po tym czasie wyjmuj chłodny mus i udekoruj go kakao, a także jeśli masz ochotę — owocami. Z czekoladą wyśmienicie będą komponować się maliny lub truskawki.

Przygotowany deser można jeść od razu po wyciągnięciu z lodówki. Można również dać mu chwilę, aby nieco zmiękł. Wtedy będzie idealny do wyjadania łyżeczką, gdy ten będzie rozpływać się w ustach. Czekoladowy smak zachwyci każdego. Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście o przepis. Smacznego!

Zobacz też:

W PRL-u jedli ją wszyscy. Mało kto wie, że opóźnia starzenie się

Maślaki źle smakują? Zrób to przed wrzuceniem do zupy, a poczujesz różnicę

​Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy