Obłędny czekoladowy deser, który zrobisz z 4 składników. Tani, szybki i prosty
Prosty deser, do którego przygotowania wystarczą tylko cztery składniki. Zachwyca swoją łatwością wykonania, a także obłędnie czekoladowym smakiem, który skradnie serca gości i domowników. Co ciekawe do przygotowania deseru będzie potrzebny... ugotowany ryż. Poznaj przepis na rozkoszny deser czekoladowy.
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się ochota na coś słodkiego. W tym przypadku nie trzeba od razu biegnąć do sklepu, ponieważ smakowity deser można przygotować samodzielnie w domu. Najlepsze jest to, że potrzebne produkty z pewnością znajdą się w niemal każdej kuchni.
Deser czekoladowy jest dla wielu osób najlepszą formą słodkiego raju. Podbija serca zarówno tych najmłodszych, jak i dorosłych. Warto więc wiedzieć, jak przygotować obłędnie smaczną i mocno czekoladową przekąskę.
Co ciekawe, do jego zrobienia wystarczy kakao, czekolada, woda i... ryż. Ostatni składnik może być nieco zaskakujący, ale to właśnie on stanowi bazę wyjątkowo gęstego i intensywnie czekoladowego musu.
Nie trzeba obawiać się o to, że w deserze będzie wyczuwalny smak ryżu. Nic bardziej mylnego, bowiem ten zamienia się w aksamitny mus o mocno czekoladowym smaku. Po obiedzie pozostał ci ugotowany ryż? Już wiesz, że nie musi się zmarnować. Przyda się do przyrządzenia kremowego deseru czekoladowego.
Zobacz także: Dietetyk zdradza przepis na sernik, który nie pójdzie w boczki. Możesz go jeść bez obaw
Tak jak już zostało wspomniane, do przygotowania deseru potrzebne są tylko 4 składniki w następujących proporcjach:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 125 ml gorącej wody
- 250 g gorzkiej czekolady
- 4/5 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Zrobienie czekoladowego deseru zacznij od umieszczenia w kielichu blendera ugotowanego i wystudzonego ryżu. Dodaj do niego wodę, a także roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość zblenduj na jednolitą, aksamitną masę.
Przygotowany mus przełóż do miseczek lub foremki i wstaw do lodówki na około dwie godziny. Po tym czasie wyjmuj chłodny mus i udekoruj go kakao, a także jeśli masz ochotę — owocami. Z czekoladą wyśmienicie będą komponować się maliny lub truskawki.
Przygotowany deser można jeść od razu po wyciągnięciu z lodówki. Można również dać mu chwilę, aby nieco zmiękł. Wtedy będzie idealny do wyjadania łyżeczką, gdy ten będzie rozpływać się w ustach. Czekoladowy smak zachwyci każdego. Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście o przepis. Smacznego!
Zobacz też:
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd
Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć