Reklama
Reklama

Niskokaloryczna szarlotka. Możesz ją jeść nawet na diecie

Będąc na diecie, nie trzeba rezygnować z ciast i słodkich przekąsek. Wystarczy sięgnąć po niskokaloryczną alternatywę, aby móc cieszyć się słodkościami nawet podczas odchudzania. W tym przypadku warto przygotować niskokaloryczną szarlotkę. Poznaj więc przepis na fit ciasto z płatków owsianych z dodatkiem jabłek.

Szarlotka to dla wielu osób ulubione ciasto, które można by jeść bez opamiętania. Na szczęście nie trzeba rezygnować z tego przysmaku podczas odchudzania. W tej sytuacji warto sięgnąć po niskokaloryczny odpowiednik, w którym jednym z głównych składników są płatki owsiane. Sprawdzają się nie tylko do owsianki, ciasteczek owsianych czy jako zdrowa panierka do kotletów. Można z nich również przygotować smakowite ciasto.

Fit szarlotka obłędnie smaczna i niskokaloryczna  

Szarlotka może być klasyczna, z bezą, budyniową pianką czy stworzona na serku homogenizowanym. Może być też przygotowana z płatków owsianych i stać się dobrym wyborem na diecie. Ta fit alternatywa nie zawiera w sobie białego cukru czy też mąki pszennej.  

Poprzez swoją niskokaloryczność doskonale sprawdza się podczas odchudzania, a więc fit szarlotkę można jeść bez wyrzutów sumienia.  Zawarte w niej składniki nie tylko dobrze smakują, ale również są bogate w liczne substancje odżywcze, w tym witaminy i minerały.  

Przygotowanie fit szarlotki nie należy do skomplikowanych, co potwierdza stwierdzenie, że można jeść łatwo, zdrowo i przyjemnie. Na liście składników znajdują się niedrogie produkty, a więc tę wersję szarlotki można przygotowywać na okrągło, bo z pewnością zachwyci smakiem. 

Zobacz także: To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Jak zrobić szarlotkę z płatków owsianych?

Ciasto z płatków owsianych i jabłek, poprzez swoją łatwość przygotowania, wychodzi już za pierwszym razem. Proces tworzenia można podzielić na cztery kroki, jednak wcześniej trzeba zaopatrzyć się w następujące składniki:  

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych  
  • Jabłko  
  • 2 jajka  
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego  
  • 3 łyżki miodu  
  • 60 g orzechów włoskich (posiekanych)  
  • ½ łyżeczki cynamonu  
  • 1 łyżka masła orzechowego  

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności obierz jabłko, usuwając gniazdo nasienne i pokrój je w kostkę. Następnie do kielicha blendera wsyp płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dodaj jogurt naturalny, miód, masło orzechowe, a także wbij jajko. Całość zblenduj na gładką masę. 

Do powstałego ciasta dodaj pokrojone jabłko i posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch, a następnie formę z ciastem umieść w nagrzanym na 180 st. C piekarniku.  

Ciasto piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu pozostaw do wystygnięcia, aby już za chwilę cieszyć się smakowitą i niskokaloryczną przekąską. Smacznego!  

Zobacz też:

Wsyp do owsianki. Jedz regularnie, a kilogramy polecą w dół

Czeski placek z przepisu mojej mamy. Dosłownie rozpływa się w ustach

Nie musisz moczyć kani w mleku. Dodaj ten składnik, a będzie miękka i chrupiąca!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy