Reklama
Reklama

Nie tylko piernik! Postaw na klasykę i zachwyć gości świątecznymi wypiekami

Piernik to ikona Bożego Narodzenia, ale świąteczny stół kocha różnorodność. Jeśli chcesz, by zapach bakalii i wanilii unosił się w domu jeszcze zanim zabłyśnie pierwsza gwiazdka, sięgnij po sprawdzone klasyki, czyli keks z bakaliami, sernik krakowski i struclę drezdeńską. Podpowiadamy, kiedy je upiec i jak uniknąć pęknięć czy opadania.

Nie tylko piernik. Co jeszcze pieczemy na Boże Narodzenie?

Piernik i makowiec to w wielu domach obowiązkowe wypieki na święta. Nic dziwnego, aromat korzennych przypraw, maku, miodu i bakalii tworzy kwintesencję świątecznego smaku. Jednak obok tych tradycyjnych wypieków warto postawić na keks pełen bakalii, klasyczny sernik oraz drożdżową struclę drezdeńską. Każdy z tych wypieków świetnie uzupełnia tradycję, a strucla lub keks mogą nawet zastąpić wilgotny piernik!

Keks bakaliowy dla zabieganych

Keks to świąteczny pewniak, który długo zachowuje świeżość. Jego sekret tkwi w hojnej porcji bakalii i maślanej, puszystej masie. Bakalie warto lekko oprószyć mąką - nie opadną na dno.

Składniki

  • 2 szklanki mąki 
  • 200 g masła 
  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru, szczypta soli 
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • ok. 300 g bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, żurawina itp).

Przygotowanie

  1. Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka, następnie mąkę z proszkiem i śmietanę.
  2. Wsyp oprószone mąką bakalie, krótko wymieszaj, przełóż do keksówki.
  3. Piec do suchego patyczka; po wystudzeniu udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

Zobacz także: Przepis na tort orzechowy

Sernik, który trzyma fason

Aby sernik był aksamitny i wysoki, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piecz w 170-180°C, bez otwierania piekarnika, a po wyłączeniu zostaw ciasto jeszcze na kilkanaście minut w środku i stopniowo uchylaj drzwiczki.

Sernik krakowski - esencja tradycji

To klasyk z kratką z kruchego ciasta i rodzynkami. Zjawiskowo wygląda i pięknie kroi się po schłodzeniu.

Składniki

  • Kruchy spód: 350 g mąki, 200 g masła, 50 g cukru pudru, 4 żółtka, szczypta soli
  • Masa serowa: 1 kg twarogu, 150 g cukru pudru, 5 jajek, 150 g masła, 1 budyń śmietankowy, 120 g rodzynek

Przygotowanie

  1. Zagnieć kruche ciasto i schłodź. Część przeznacz na charakterystyczną kratkę.
  2. Utrzyj masło z cukrem, dodaj twaróg, jajka i budyń, wsyp rodzynki.
  3. Wylej masę na spód, ułóż kratkę i piecz do ścięcia masy. Schłódź przed podaniem.

Miłośnikom serników może także spodobać się przepis na sernik z wiaderka.

Strucla drezdeńska zamiast piernika?

Niemiecka strucla drezdeńska to bogate ciasto drożdżowe z migdałami i rodzynkami. Po upieczeniu smaruje się je masłem i obficie posypuje cukrem pudrem. To doskonała alternatywa dla piernika, szczególnie jeśli lubisz wypieki w stylu "chlebka" pełnego bakalii.

Kiedy piec i jak serwować?

Keks i strucla świetnie smakują nawet po kilku dniach, więc możesz upiec je z wyprzedzeniem. Sernik potrzebuje spokojnego studzenia i solidnego schłodzenia - odwdzięczy się gładkim przekrojem i równą powierzchnią. Udekoruj wypieki prostym lukrem cytrynowym, skórką pomarańczową i garścią orzechów. 


Zobacz też:

Zawsze dodaję trochę do gulaszu. Mięso jest kruche i soczyste

Najlepsza sałatka adwentowa. Babcia robiła ją co roku i wszyscy się zajadali

​Ta pasta kanapkowa ma zdrowe tłuszcze i sporo błonnika. Jest idealna dla sercowców

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Boże Narodzenie