Reklama
Reklama

Nie musisz wydawać fortuny w modnej kawiarni. Ten deser zrobisz w domu za kilka złotych

Komu marzy się ciekawy deser jak z modnej restauracji, jednak nie chce wydawać majątku na jego zakup, może przygotować we własnym domu pyszny pudding z tapioki. Deser nie jest trudny do wykonania, a przy tym świetnie smakuje i jest zdrowy. Czym jest tapioka i jak przygotować pudding z tym składnikiem?

Tapioka to produkt skrobiowy, który jest otrzymywany z manioku. Maniok jadalny to z kolei roślina z rodziny wilczomleczowatych, pochodząca z Ameryki Południowej. Z manioku można między innymi wypiekać chleb, ciastka czy placki. Z kolei tapioka powstaje w procesie mielenia bulwy manioku. Zwykle ma postać mąki lub charakterystycznych kulek, które przypominają kaszę.

Można przy jej pomocy wykonać pyszny deser, który znajdziemy w wielu restauracjach. Domowa wersja niewiele kosztuje, a jest wyśmienita. Jak przygotować pudding z tapioki?

Tapioka i jej wpływ na zdrowie. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

Przygotowanie deseru z tapioki nie jest wcale trudne, a efekt będzie smaczny i zdrowy. Tapioka jest bowiem bogata w węglowodany, które zapewniają organizmowi energię. Zawiera też błonnik, który zapewnia uczucie sytości i pomaga regulować pracę układu pokarmowego.

Jednocześnie jest to produkt lekkostrawny, zawierający witaminy i minerały, a także kwasy tłuszczowe jednonienasycone i nasycone. Jako ich źródło tapioka może wpłynąć korzystnie na poziom cholesterolu i wspomóc poprawną pracę układu krążenia.

Pudding z tapioki nie tylko świetnie wygląda i rewelacyjnie smakuje, ale jest też zdrowym pomysłem na deser, podwieczorek czy drugie śniadanie. Wystarczy kilka składników i trochę wolnego czasu, by samodzielnie go przygotować.

Czytaj też: To tiramisu z malinami pokochają wszyscy goście. Szybkie i bez pieczenia 

Jak przygotować pudding z tapioki? Przepis krok po kroku

Tapioka ma neutralny smak, który można dowolnie ukształtować, posługując się odpowiednimi dodatkami. Pudding z tapioki jak z najlepszej restauracji można przygotować na przykład z dodatkiem kardamonu i mango, jednak sprawdzą się też inne owoce.

Oto składniki potrzebne do jego wykonania:

  • 500 ml mleka kokosowego, roślinnego lub krowiego,
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu,
  • 1 dojrzałe mango, mus truskawkowy lub malinowy, albo dowolny inny owoc,
  • 1/4 szklanki tapioki w postaci kuleczek,
  • szczypta kardamonu dla smaku (jego dodanie nie jest konieczne).

Przygotowanie deseru zaczynamy od zagotowania w garnku mleka. Następnie trzeba wsypać do niego tapiokę i zmniejszyć ogień. Kulki gotujemy około 15-20 minut, od czasu do czasu je mieszając. Po tym czasie powinny zmięknąć i stać się przezroczyste.

Kolejny krok to dodanie do tapioki cukru lub ksylitolu. Całość musimy dobrze wymieszać, by słodki dodatek się rozpuścił. To moment, kiedy możemy wsypać do przygotowywanego deseru również szczyptę kardamonu dla smaku. Następnie dodajemy owoce. Jeśli chcemy wykorzystać mango, obieramy je ze skórki i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy zaś w kostkę lub blendujemy. 

Przygotowujemy miseczki lub szklanki, a następnie wlewamy do nich gotowy deser. Odstawiamy go, by spokojnie ostygł. Wierzch deseru możemy dowolnie udekorować, na przykład umieszczając na górze kawałki mango. Następnie wstawiamy szklanki do lodówki i chłodzimy przez minimum dwie godziny, by pudding mógł spokojnie zgęstnieć. Ten oryginalny deser posmakuje każdemu i stanie się prawdziwym hitem, uwielbianym tak przez domowników, jak i gości. 

Zobacz też:

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy | zdrowe żywienie