Reklama
Reklama

Kiedyś sądzono, że wywołuje koszmary. To prawdziwa bomba witaminowa, lecz sezon trwa krótko

Bób to jedno z najstarszych uprawianych warzyw strączkowych, które znajduje swoich miłośników na całym świecie. Jego smak i wartości odżywcze sprawiają, że chętnie jedzony jest jako przekąska lub jeden ze składników dań. Co ciekawe, niegdyś uważano, że jedzenie bobu wywołuje koszmary. Jakie właściwości faktycznie posiada to uwielbiane warzywo strączkowe?

Choć cena chwilami zwala z nóg, bób cieszy się nieprzemijającą popularnością. I nie ma się co temu dziwić, ponieważ to nie tylko smaczne warzywo sezonowe, ale przede wszystkim zdrowe. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, zwłaszcza że sezon właśnie się rozpędza. Co więc warto wiedzieć na temat bobu? 

Dlaczego warto jeść bób? Zalet jest cała masa  

Dla wielu osób bób to synonim lata. Wobec tego, gdy tylko pojawia się na bazarkach, prędko go kupują i zajadają garściami. Bób jest idealną przekąską, nie dość, że smaczną to jeszcze zdrową. To prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, którą można nazwać bombą witaminową.  

Przede wszystkim jest doskonałym źródłem białka roślinnego, dlatego polecany jest na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej. Jest również doskonałym źródłem błonnika, a także wielu witamin i minerałów. Wśród nich wymienia się witaminy z grupy B, a także witaminę C i K. Bób zawiera również żelazo, magnez, potas i fosfor.  

Jedzenie tego warzywa strączkowego niesie ze sobą same korzyści dla zdrowia. Między innymi wpływa na wzmocnienie układu nerwowego, a także wspiera ochronę przed chorobami serca. Poprawia również perystaltykę jelit. Zajadanie się bobem jest więc zdrowiem w czystej postaci.  

Przeczytaj również: Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Czy jedzenie bobu wywołuje koszmary? Kiedyś tak uważano 

Bób najlepiej zajadać, kiedy jest młody, a więc w czasie letnim. Wiele osób uważa, że można go jeść jedynie bez skórki. To błędne przekonanie, bowiem to właśnie w łupce bobu obecny jest cenny błonnik. Warto więc korzystać z trwającego sezonu i najsmaczniejszej odsłony bobu. Sezon rozpoczął się już w czerwcu.  

Każdy znajdzie dla siebie idealny sposób podania bobu. Oczywiście najwięcej osób preferuje go solo, jako przekąskę. Można go jednak urozmaicić między innymi o koperek, masło i bułkę tartą. Warto wiedzieć, że bób może również stanowić składnik wielu dań. Ciekawym rozwiązaniem wydaje się być zamarynowanie go.

Wobec wspaniałości, jaką cechuje się bób, trudno sobie wyobrazić, że niegdyś uważano, że jedzenie bobu wywołuje koszmary. Co więcej, mówiło się o nim, że jest pokarmem zmarłych, przez co powstało o nim wiele mitów. Na szczęście te zostały obalone i teraz ze spokojem można cieszyć się ze wspaniałego smaku bobu, a także jego właściwości. Czas zacząć korzystać, bo sezon na bób nie trwa wiecznie.  

Zobacz też:

​W PRL-u jadło się go kilka razy w tygodniu. Dziś rzadko gości na stołach

​Szybki przepis na obiad od Ewy Wachowicz. Wszystkim smakuje i jest gotowy w kwadrans

Te owoce to bomba witaminowa. Każda babcia miała je w ogrodzie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa