Reklama
Reklama

Kawa mrożona z najmodniejszym dodatkiem sezonu. Smaczniejsza, niż w kawiarni

Nie musisz wydawać pieniędzy na wizyty w kawiarni, aby móc delektować się pyszną kawą mrożoną z najmodniejszym dodatkiem sezonu. Z tym przepisem przygotujesz ją samodzielnie w kilka minut. Pyszny napój przyniesie ci ulgę w upalne dni. Znakomicie orzeźwia, ma obłędny smak i niemal natychmiast dodaje energii.

Mrożona kawa pistacjowa to największy hit lata 2024. Ten łatwy do zrobienia napój jest pyszniejszy niż z kawiarni, ale walory smakowe to dopiero początek, bo świetnie chłodzi w gorące letnie dni. 

Przyniesie ci ulgę, gdy termometr za oknem zacznie wskazywać temperaturę w granicach 30 stopni Celsjusza. Możesz podać ją swoim gościom zamiast przekąski lub deseru, a na pewno oszaleją na punkcie tego przysmaku i będą prosić o kolejne dokładki!

Mrożona kawa pistacjowa smakuje bajecznie, orzeźwia i pobudza do działania

Mrożona kawa pistacjowa posmakuje każdemu. Możesz przygotować ją o poranku na bazie mocnego espresso, aby pobudzić się do działania. Schłodzi cię i na pewno będziesz miał po niej mnóstwo energii.

Nie lubisz mocnych kaw? A może po prostu nie chcesz ich pić ze względu na późną porę dnia (np. późny wieczór)? W takim razie możesz zrobić mrożoną kawę pistacjową w słabszej wersji. W ten sposób ograniczysz dostarczaną organizmowi kofeinę, zachowując przepyszny smak napoju ze słodkim kremem.

Czytaj również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie

Mrożona kawa pistacjowa - przepis. Jak ją zrobić krok po kroku?

Przepis na mrożoną kawę pistacjową wcale nie jest trudny. Musisz tylko pójść do sklepu spożywczego, aby zaopatrzyć się w kilka składników potrzebnych do jej przygotowania. Niektóre są tanie, inne nieco droższe (np. pistacje), ale na pewno nie pożałujesz ich zakupu, to napój wychodzi obłędnie smaczny.

Składniki pistacjową na kawę mrożoną :

  • krem pistacjowy - 4 łyżki
  • pistacje pokruszone - kilka sztuk
  • lody śmietankowe - 4 gałki
  • espresso - 40-50 ml
  • mleczna czekolada - 1 kostka

Przygotowanie kawy rozpocznij od rozprowadzenia pistacjowego kremu na brzegach szklanki za pomocą wypukłej strony łyżeczki. Do środka naczynia wrzuć dwie gałki lodów śmietankowych. 

Ugnieć lody łyżką tak, by w środku powstało wgłębienie. Wlej zaparzoną kawę i udekoruj napój pokruszonymi pistacjami oraz kostką czekolady. To wszystko. Smacznego!

Zobacz też:

​Idealny sposób na makaronowe resztki. Nawet teściowa nie odważy się skrytykować

Jedz codziennie. Zmniejszysz problemy z pamięcią i ryzyko demencji

​Wcale nie kurki. Te grzyby są jeszcze lepsze do jajecznicy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy