Reklama
Reklama

Jaglanka nigdy więcej nie wyjdzie gorzka. Wystarczy, że przed gotowaniem zrobisz to

Coraz więcej osób włącza jaglankę do codziennego jadłospisu. Wszystko dlatego, że jest zdrowa i można przyrządzić ją na wiele sposobów. Niestety potrafi wyjść gorzka. Jak pozbyć się goryczki? Wystarczy jeden trik przed gotowaniem płatków jaglanych.

Jaglanka to idealny posiłek dla osób będących na diecie - jest zdrowa, lekka, ale też pożywna. Słynie z zawartości cennych wartości odżywczych, a odpowiednio przygotowana zachwyca swoim smakiem. Czas rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące jej przygotowania

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Warto jeść kaszę jaglaną, ponieważ stanowi źródło witaminy B. Ponadto zawiera minerały, tj. wapń, fosfor, potas, żelazo. Oprócz tego w swoim składzie ma także lecytynę oraz krzemionkę. 

Ten produkt słynie z właściwości oczyszczających. Pomaga w usuwaniu z organizmu nadmiaru toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. 

Regularnie spożywana kasza jaglana pomaga w zachowaniu dobrego stanu skóry, włosów i paznokci, dzięki wspomnianej krzemionce. Cera staje się gładka, kosmyki odżywione, a paznokcie wzmocnione. Wzmocnieniu ulegają także kości i zęby. 

Ze względu na dużą ilość antyoksydantów przypisuje się jej właściwości przeciwutleniające. W związku z tym wolne niweluje wolne rodniki. Zmniejszamy zatem ryzyko zachorowania na nowotwory. Ponadto dieta bogata w kaszę jaglaną pomaga w leczeniu chorób serca czy układu pokarmowego. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Ile czasu gotować owsiankę? Przez zbyt długie gotowanie traci wszystkie witaminy

Prosty trik na pozbycie się goryczki z kaszy jaglanej

Goryczkę z jaglanki możemy usunąć dzięki prostemu trikowi przed gotowaniem. Wsypujemy kaszę jaglaną na sitko i najpierw przepłukujemy ją obficie zimną wodą, a potem wrzątkiem

Potem pozostaje nam ugotowanie tego produktu. Możemy zalać go małą ilością wrzątku i mieszać do momentu, aż zrobi się miękki. Niektórzy zalewają ziarenka wrzącą wodą, zostawiając 1 cm "zapasu". Dzięki temu kasza jaglana wchłania płyn. 

Będzie sypka i jeszcze lepsza w smaku, jeśli zawiniemy garnek w ścierkę i koc, odstawiając go na 1-2 godziny. 

Propozycje podania jaglanki

Jaglankę można jeść na słodko. Wówczas gotujemy ją na mleku np. z dodatkiem kakao, miodu czy syropu klonowego. Dodajemy do niej bakalie, świeże lub suszone owoce. 

Ugotowaną kaszę jaglaną warto nawet zmiksować i przygotować z niej budyń albo koktajl. Możemy też wykorzystać ją jako bazę do ciasta, placków czy naleśników

W wersji wytrawnej z powodzeniem zastępuje ryż albo ziemniaki. Wspaniale smakuje z duszonymi warzywami bądź z sosami i z mięsem. 

Zobacz też:

Wypróbuj ten przepis jeszcze przed Wielkanocą. 15-minutowa babka cytrynowa powala na kolana

Ta ryba jest tańsza od dorsza, a równie zdrowa i ma mało ości

​Dorzuć do zupy i do sałatki. Ma więcej żelaza niż jarmuż i ułatwia odchudzanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie