Reklama
Reklama

Ekspresowy chleb ze smakowitymi dodatkami. Idealny na rodzinne śniadanie

Domowe wypiekanie pieczywa stale zyskuje nowych zwolenników. To prosty sposób na zawsze świeży i smaczny chleb. Zwłaszcza że można go dowolnie urozmaicać, przez co nigdy nie się nudzi. Poznaj przepis na aromatyczny i obłędnie smakowity chleb z dodatkiem nieoczywistych składników. Wystarczy raz go upiec, by regularnie do niego wracać. Z pewnością posmakuje całej rodzinie.  

Domowe pieczenie chleba to gwarancja smaku i aromatu z najwyższej półki. Wiele osób uważa, że taki wypiek jest skomplikowany i czasochłonny, ale nic bardziej mylnego. Domowe pieczywo może być szybkie i proste w wykonaniu. Dodatkowo może zachwycać oryginalnym smakiem, za sprawą dodania ciekawego składnika.  

Pieczenie domowego chleba zyskuje na popularności 

Mnogość przepisów i sposobów przygotowania chleba, a także świadomość zdrowego odżywiania się sprawiają, że domowe wypiekanie pieczywa cieszy się rosnącą popularnością. Nic w tym dziwnego, ponieważ nie ma nic lepszego od świeżego, jeszcze ciepłego chleba. 

Domowy wypiek pozwala użyć najlepszych składników, bez żadnych polepszaczy i konserwantów. To niezaprzeczalnie wpływa na wysoką jakość chleba, smak, a także walory zdrowotne. Wypiekając chleb w swoim domu, posiada się również możliwość dostosowania go do własnej diety. Można użyć takich składników, które będą spełniać określone wymagania.  

Co więcej, poprzez pieczenie własnego chleba można eksperymentować z różnymi składnikami, dodając na przykład zioła, warzywa, orzechy czy liczne przyprawy. Dzięki temu powstają niesamowicie smaczne i aromatyczne wypieki, które smakują każdemu. Na rodzinnym śniadaniu taki chleb w mig znika z talerza, a częstując nim gości, z pewnością poproszą oni o przepis.  

Zobacz również: Zdrowe i sycące ciastka owsiane na drugie śniadanie do pracy. Zero mąki i cukru, same wartościowe składniki

Przepis na chlebek z suszonymi pomidorami  

Z odpowiednim przepisem zrobienie domowego chleba jest proste i zazwyczaj szybkie. Dodatkowo z pewnością jest to ekonomiczna opcja. Wiele składników zazwyczaj posiada się już w domu. 

Aby zachwycić wszystkich oryginalnym wypiekiem, warto wypróbować chleb z dodatkiem suszonych pomidorów. Idealnie sprawdzi się na śniadanie. Miękki w środku, a z zewnątrz chrupiąca skórka. W dodatku jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu.  

Potrzebne składniki:  

  • 200 ml ciepłej wody  
  • 7 g suchych drożdży  
  • 400 g mąki pszennej
  • 45 g suszonych pomidorów  
  • Łyżka oliwy z oliwek 
  • Według uznania: oregano, bazylia, tymianek  

Sposób przygotowania:  

Tak jak zostało już wspomniane, wykonanie chleba z dodatkiem suszonych pomidorów jest łatwe i szybkie. W pierwszej kolejności pomidory pokrój w drobną kostkę. Następnie do dużej miski przesiej mąkę, sól, przyprawy, oliwę oraz pokrojone pomidory.  

W osobnym naczyniu rozpuść w ciepłej wodzie drożdże i poczekaj około 15 minut. Powstały zaczyn przelej do dużej miski i z wszystkich składników zacznij wyrabiać ciasto. Powinna zacząć powstawać zwarta masa. Otrzymane ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.  

Po upływie czasu ciasto ponownie wymieszaj i przełóż do formy. Pozostaw je do wyrośnięcia na kolejne 40-60 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. C. Wsadź wyrośnięte ciasto do nagrzanego urządzenia i piecz przez około 35-40 minut, kontrolując czy skórka chleba zaczyna się rumienić. Nie zapomnij o termoobiegu. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia, a następnie delektuj się obłędnym chlebem z suszonymi pomidorami. 

Zobacz też:

Zapomnij o popękanym serniku. Ten trik zdradziła mi ciocia cukierniczka

Ten biszkopt zrobisz na patelni. Wyjdzie puszysty jak chmurka

Tak zrobisz rosę na serniku. Jeden szczegół ma znaczenie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy