Ekspresowy chleb ze smakowitymi dodatkami. Idealny na rodzinne śniadanie
Domowe wypiekanie pieczywa stale zyskuje nowych zwolenników. To prosty sposób na zawsze świeży i smaczny chleb. Zwłaszcza że można go dowolnie urozmaicać, przez co nigdy nie się nudzi. Poznaj przepis na aromatyczny i obłędnie smakowity chleb z dodatkiem nieoczywistych składników. Wystarczy raz go upiec, by regularnie do niego wracać. Z pewnością posmakuje całej rodzinie.
Domowe pieczenie chleba to gwarancja smaku i aromatu z najwyższej półki. Wiele osób uważa, że taki wypiek jest skomplikowany i czasochłonny, ale nic bardziej mylnego. Domowe pieczywo może być szybkie i proste w wykonaniu. Dodatkowo może zachwycać oryginalnym smakiem, za sprawą dodania ciekawego składnika.
Mnogość przepisów i sposobów przygotowania chleba, a także świadomość zdrowego odżywiania się sprawiają, że domowe wypiekanie pieczywa cieszy się rosnącą popularnością. Nic w tym dziwnego, ponieważ nie ma nic lepszego od świeżego, jeszcze ciepłego chleba.
Domowy wypiek pozwala użyć najlepszych składników, bez żadnych polepszaczy i konserwantów. To niezaprzeczalnie wpływa na wysoką jakość chleba, smak, a także walory zdrowotne. Wypiekając chleb w swoim domu, posiada się również możliwość dostosowania go do własnej diety. Można użyć takich składników, które będą spełniać określone wymagania.
Co więcej, poprzez pieczenie własnego chleba można eksperymentować z różnymi składnikami, dodając na przykład zioła, warzywa, orzechy czy liczne przyprawy. Dzięki temu powstają niesamowicie smaczne i aromatyczne wypieki, które smakują każdemu. Na rodzinnym śniadaniu taki chleb w mig znika z talerza, a częstując nim gości, z pewnością poproszą oni o przepis.
Zobacz również: Zdrowe i sycące ciastka owsiane na drugie śniadanie do pracy. Zero mąki i cukru, same wartościowe składniki
Z odpowiednim przepisem zrobienie domowego chleba jest proste i zazwyczaj szybkie. Dodatkowo z pewnością jest to ekonomiczna opcja. Wiele składników zazwyczaj posiada się już w domu.
Aby zachwycić wszystkich oryginalnym wypiekiem, warto wypróbować chleb z dodatkiem suszonych pomidorów. Idealnie sprawdzi się na śniadanie. Miękki w środku, a z zewnątrz chrupiąca skórka. W dodatku jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu.
Potrzebne składniki:
- 200 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 45 g suszonych pomidorów
- Łyżka oliwy z oliwek
- Według uznania: oregano, bazylia, tymianek
Sposób przygotowania:
Tak jak zostało już wspomniane, wykonanie chleba z dodatkiem suszonych pomidorów jest łatwe i szybkie. W pierwszej kolejności pomidory pokrój w drobną kostkę. Następnie do dużej miski przesiej mąkę, sól, przyprawy, oliwę oraz pokrojone pomidory.
W osobnym naczyniu rozpuść w ciepłej wodzie drożdże i poczekaj około 15 minut. Powstały zaczyn przelej do dużej miski i z wszystkich składników zacznij wyrabiać ciasto. Powinna zacząć powstawać zwarta masa. Otrzymane ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Po upływie czasu ciasto ponownie wymieszaj i przełóż do formy. Pozostaw je do wyrośnięcia na kolejne 40-60 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. C. Wsadź wyrośnięte ciasto do nagrzanego urządzenia i piecz przez około 35-40 minut, kontrolując czy skórka chleba zaczyna się rumienić. Nie zapomnij o termoobiegu. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia, a następnie delektuj się obłędnym chlebem z suszonymi pomidorami.
Zobacz też:
Zapomnij o popękanym serniku. Ten trik zdradziła mi ciocia cukierniczka
Ten biszkopt zrobisz na patelni. Wyjdzie puszysty jak chmurka