Reklama
Reklama

Domowa lemoniada lepsza niż z kawiarni. Nawodni i orzeźwi w ciepłe dni

Lato to czas, w którym królują orzeźwiające napoje. Te gaszą pragnienie, przynoszą orzeźwienie, a także dobrze nawadniają. Klasykiem jest oczywiście lemoniada, która podana z kostkami lodu idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni. Poznaj zatem przepis na domową wersję tego popularnego napoju, który stanie się w twoim domu hitem tegorocznych wakacji.

Domowa lemoniada to prosty sposób na tanie i smaczne orzeźwienie podczas upalnych dni. Łatwy w przygotowaniu napój daje orzeźwienie i ugaszenie pragnienia, gdy prawdziwy żar leje się z nieba. Dobrze więc znać smakowite receptury, dzięki którym przygotowanie lemoniady niczym z kawiarni nie będzie stanowiło najmniejszego problemu.  

Domowa lemoniada — cytrusowe orzeźwienie na upalne dni

Domowa wersja lemoniady to smaczny i zdecydowanie zdrowszy zamiennik klasycznego napoju dostępnego w sklepie czy też lokalu gastronomicznym. Dopasowana do własnych preferencji smakowych i przygotowana ze zdrowszych składników, sprawdza się idealnie, by ugasić pragnienie w upalny dzień.  

To moc naturalnych składników bez konserwantów i sztucznych aromatów. W porównaniu to kupnych napojów nie posiada regulatorów kwasowości czy dużej ilości cukrów. Pomimo tego doskonale smakuje, orzeźwia i chłodzi, co jest na wagę złota podczas upałów. Podana z lodem przynosi świeżość i nową energię.  

Ponadto cytryna, która jest głównym składnikiem lemoniady, doskonale wspiera trawienie i działa oczyszczająco. Inne składniki, takie jak imbir, mięta, ogórek czy maliny niosą ze sobą nie tylko smak, ale również liczne właściwości prozdrowotne. Tym samym ten smakowity napój można dowolnie spersonalizować i jednocześnie za jego pomocą dostarczać organizmowi cenne składniki odżywcze. 

Sprawdź też: Wygładza skórę i likwiduje cellulit. Zamiast wcierać, wystarczy pić

Jak zrobić lemoniadę? Przepis na przyjemne orzeźwienie i pełnię smaku

Lemoniada to najlepsze orzeźwienie w ciepłe dni, które nawodni organizm i dostarczy mu sporej dawki witamin. Podstawą są oczywiście cytrusy, ale można spróbować wiele innych wersji smakowych, dodając, chociażby garść malin, arbuza czy też bazylię. Opcji jest naprawdę sporo, przez co całe lato można pić domową lemoniadę, testując nowe smaki. Do przygotowania klasycznej wersji potrzebujesz:  

  • 2 l wody źródlanej lub mineralnej  
  • 2 cytryny  
  • 1 pomarańcza  
  • 1 limonka  
  • Listki mięty  
  • 3 łyżki cukru (lub innego słodzika, może być również miód) 

Sposób przygotowania:  

W pierwszej kolejności umyj wszystkie cytrusy i przekrój je na połówki. Wyciśnij z nich sok za pomocą wyciskarki, zostawiając jedynie w całości po połówce limonki, pomarańczy i cytryny. Pokrój je na cienkie plasterki.  

Następnie do kubka wsyp cukier (lub jego zamiennik) i dodaj garść świeżych listków mięty. Całość zalej wrzątkiem i mieszaj, aż cukier się rozpuści. W garnku pełnym zimnej wody umieść natomiast wyciśnięty sok z cytrusów, plasterki świeżych owoców oraz słodki syrop z mięty. Całość dokładnie wymieszaj i wsadź do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem przelej domową lemoniadę do dzbanka i podawaj z kostkami lodu. Smacznego! 

Zobacz też:

​Gofry będą lepsze niż nad Bałtykiem. Wystarczy, że dodasz jeden sekretny składnik

Ty też robisz to z pieczarkami? Całe życie popełniałeś wielki błąd

Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych. Tak robi je Ewa Wachowicz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | owoce