Zrobić samodzielnie czy kupić? Za które faworki zapłacimy mniej?
Do tłustego czwartku jeszcze chwila, ale wielu z nas zastanawia się, czy opłaca się samodzielnie przygotować przysmaki na ten dzień. Faworki, nazywane też chrustem to zdecydowanie łatwiejsza i szybsza przekąska do usmażenia niż pączki. Co więcej, cena za kilogram chrustu w cukierniach może zniechęcać do zakupu. Jednak czy opłaca się go robić samodzielnie w domu? Sprawdzamy uśredniony koszt zrobienia tych słodkości.
Faworki można wykonać na wiele sposób, ciekawą opcją są te zrobione po grecku, dla osób ograniczający tłuste dania idealne będą te z air fryera. Ile kosztuje zrobienie tych najbardziej tradycyjnych, które chętnie wykonywały nasze babcie?
Przepis na klasyczne faworki uwzględnia takie produkty jak jajka, mąką, cukier, cukier puder, masło, mleko, smalec lub olej, ewentualnie niewielką ilość spirytusu bądź octu. W zależności od preferencji mleko można zastąpić śmietaną, dodatkowo faworki czasami obsypuje się cynamonem. Ile musimy zapłacić na takie produkty?
Zgodnie z analizą portalu dlahandlu.pl za 6 produktów (olej, mleko, cukier, jajko, masło, mąka) w styczniu 2025 roku kupując je w jednym sklepie, zapłacimy od 34,04 zł do 48,61 zł (ceny w Krakowie). Do tego należy doliczyć cukier puder, który można kupić za ok. 4 zł, cynamon za ok. 2 zł oraz ewentualnie łyżkę spirytusu (100 ml kosztuje ok. 17 zł).
Za podstawowe składniki (uwzględniając promocje) zapłacimy kolejno:
- mleko 3,2% 1 l — od 2,49 do 4,99 zł
- cukier 1 kg — od 2,79 do 7,99 zł
- mąka pszenna 1 kg — od 1,99 do 4,99 zł
- olej 1 l — od 6,99 do 11,99 zł
- masło 200 g — od 7,69 do 9,49 zł
- 10 najtańszych jaj — od 7,99 do 12,99 zł
Tak więc kupując produkty tam, gdzie są one najtańsze, możemy zapłacić 29,94 zł. Jednak cena ta uwzględnia obecne promocje w różnych sklepach, do tego warto doliczyć przynajmniej cukier puder. Przyda się także papier do pieczenia w cenie ok. 5 zł. Uśredniając, musimy być przygotowani na wydatek ok. 40 - 50 zł za całe zakupy.
Co ważne nie wykorzystamy wszystkich produktów, z zakupionych składników, w zależności od wybranego przepisu (głównie ze względu na liczbę użytych jajek na pół kilograma mąki i wielkość faworków) powinno nam wyjść od ok. 100 do 200 sztuk chrustu. Przy czym jeden faworek zazwyczaj waży od 10 do 17 g.
Sprawdź także: Lubisz domowe wypieki? Zdziwisz się, ile kosztuje używanie piekarnika przez godzinę
Ceny potrafią się bardzo różnić, dużo więcej zapłacimy w cukierniach — w sieci krąży wiele filmików, gdzie ceny za te przysmaki sięgają 190 zł za kilogram. Zdecydowanie taniej jest w sklepach spożywczych. Obecnie dwa z nich w swoich gazetkach promocyjnych uwzględniły faworki. W sieci Społem do 7.02 kupimy te słodkości w cenie 5,50 zł za 100 g. Dla porównania jest to 55 zł za kilogram, czyli niemalże cztery razy taniej niż w cukierni. Przysmaki te znajdziemy także w sklepach Aldi, tam sprzedawane są w opakowaniach po 200 g za 9,99 zł. Jest to 49,95 zł za kilogram.
Tak więc czy opłaca się robić faworki? I tak i nie, licząc, że w cenie 40 zł (przy czym zostanie nam m.in. sporo cukru oraz mleka) zrobimy mniej więcej 120 średnich faworków, czyli ok. 1,2 - 1,5 kg jest to bardzo opłacalne. Jednak warto także uwzględnić swój czas oraz niewielkie koszty zużycia energii. Na pewno jeśli mamy w domu większość produktów i lubimy piec to warto wykonać je samodzielnie — będą pyszne i tańsze, a jeśli zależy nam na dobrym chruście w niskiej cenie, to można go kupić w sklepie spożywczym.
Zobacz też:
Te stare telefony są teraz warte krocie. Każdy z nas ich używał
Ci emeryci skorzystają z bezpłatnego sanatorium. Dla kogo ponad 20 dni kuracji?
Seniorzy zrobią to u dentysty za darmo. Wiele osób o tym nie wie