Reklama
Reklama

Chcesz sprzedawać domowe przetwory? Uważaj, możesz dostać nawet 5000 zł mandatu

Domowe przetwory cieszą się ogromną popularnością. Zachwycają smakiem, a także składem wolnym od konserwantów. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na sprzedaż wyrobów własnych. Warto jednak wiedzieć, jak robić to w prawidłowy sposób, aby nie dostać mandatu.  

W sklepach wybór dżemów, konfitur czy kiszonek jest naprawdę ogromny. Pomimo tego największym rarytasem wciąż pozostają domowe wyroby, które cenione są za swój niepowtarzalny smak, aromat, a także brak chemii i konserwantów w składzie. Sporo osób sprzedaje więc swoje domowe przetwory. Wiąże się to jednak z pewnymi wymogami, które należy spełnić, aby robić to w sposób poprawny.  

Czy można sprzedawać wyroby własne? Jest to możliwe tylko w tym przypadku

Sprzedaż własnych przetworów to jeden ze sposobów na dorobienie do domowego budżetu, który w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Chętnie sprzedawane są dżemy i konfitury z wszelkich owoców, kiszonki oraz syropy. Dobrze jednak wiedzieć, jak wyglądają względem tego kwestie prawne, aby nie narazić się na problemy.  

W polskim prawie nie ma zakazu sprzedaży okazjonalnej, wobec tego taka działalność nie niesie za sobą między innymi kontroli z Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Z tego wynika, że działalność, która polega na okazjonalnym przygotowaniu, przechowywaniu i podawaniu żywności przez osoby prywatne nie jest objęta obowiązkiem rejestracji i zatwierdzenia, a także sprzedawane produkty nie podlegają nadzorowi organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 

Zobacz także: Większość Polaków ma je codziennie na talerzu. Niedługo znacznie zdrożeją

Sprzedaż własnych przetworów. Kiedy grozi za to kara?

Inaczej sprawa wygląda w przypadku osób, które zajmują się przyrządzaniem i sprzedawaniem przetworów na większą skalę. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy wyjaśnia, że przepisy prawa żywnościowego “odnoszą się do produkcji i wprowadzania do obrotu żywności przez podmioty, które działają w sposób ciągły i zorganizowany". 

Wobec tego sprzedaż ciągła (np. regularna w Internecie) wyrobów domowych podlega nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wymaga zezwolenia na działalność handlową. Za brak posiadania odpowiednich dokumentów grozi otrzymanie mandatu, który w skrajnych przypadkach może sięgnąć nawet 5000 zł.  

Produkcja i sprzedaż przetworów odbywająca się cyklicznie bez stosownych dokumentów może przynieść przykre konsekwencje. Decydując się sprzedawać na większą skalę, należy więc zapoznać się ze stosownymi przepisami. 

Zobacz też:

​Tu zrobisz najtańsze zakupy spożywcze. Auchan stracił pozycję lidera

​Pomoc w sprzątaniu dla seniorów. Bezpłatne usługi do końca roku

​Kierowcy w tym mieście muszą się szykować na kontrole parkingów. Posypią się mandaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieniądzie