Nie tylko pszczoły produkują miód. Ten od mrówek może być nawet cenniejszy!
Naukowcy z Uniwersytetu w Sydney odkryli niedawno, że miód produkowany przez mrówki może być równie cenny, jak ten, który wytwarzają pszczoły. Jeżeli tylko odpowiednio wykorzystamy jego potencjał, to być może niedługo te pożyteczne owady pomogą nam stworzyć nowe leki i suplementy wzmacniające odporność.
Większość ludzi nie ma pojęcia o tym, że zdrowy miód produkować mogą nie tylko pszczoły, ale również... mrówki. Konkretnie mowa jest tutaj o mrówkach australijskich z gatunku camponotus inflatus.
Jeżeli naukowcom uda się w pełni wykorzystać potencjał tych niezwykłych owadów, to w ciągu kilku najbliższych lat możemy spodziewać się prawdziwego przełomu w medycynie. A to fantastyczna wiadomość w dobie rosnącego kryzysu odporności.
Miód wykorzystujemy od czasów starożytnych. Służy nam nie tylko jako smaczny dodatek do dań, ale również jako naturalne remedium na problemy zdrowotne. Doceniamy go, większość z nas zdaje sobie sprawy z tego, że ten popularny produkt wytwarzać mogą nie tylko pszczoły.
Są do tego zdolne również inne owady. Okazuje się, że zbierać, przetwarzać i przechowywać nektar w takiej postaci potrafią również mrówki australijskie. A naukowcy z Uniwersytetu w Sydney w badaniach prowadzonych pod kierunkiem prof. Dee Carter udowodnili, że ich miód ma niepowtarzalne właściwości przeciwdrobnoustrojowe.
Sprawdź: Już nigdy nie wyrzucisz skórek z ogórków. Wyplenią brud i przepędzą mrówki z domu
Naukowcy twierdzą, że miód mrówek z gatunku camponotus inflatus, których odwłoki napełniają się miodem i przybierają półprzezroczysty, bursztynowy kolor, możemy wykorzystać w celach leczniczych. Badania australiskich ekspertów potwierdziły, że produkt ten na nasz organizm działa inaczej, niż popularny miód manuka stosowany m.in. w miejscowym leczeniu infekcji skóry.
Mrówki miododajne mają ponoć wytwarzać miód o ma wyjątkowych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, który jest pomocny w zwalczaniu gronkowca złocistego (staphylococcus aureus), grzybów z rodzaju aspergillus i cryptococcus, które mogą przyczyniać się do infekcji u osób ze słabym układem odpornościowym. W niedalekiej przyszłości może on być więc wykorzystywany do produkcji nowych antybiotyków, preparatów i suplementów wzmacniających organizm. Szczegółowe wnioski z eksperymentu zostały opisane w PeerJ.
Czytaj również: Wymieszaj z wodą i spryskaj drzewka owocowe. Mrówki wyniosą się raz na zawsze
Zobacz też:
Wydaje się proste, ale sprawia wiele kłopotów. Rozwiążesz poprawnie?
Tylko geniusze rozwiążą to działanie bez kalkulatora. Dasz radę w 15 sekund?
Z pozoru prosta zagadka matematyczna. Rozwiążą ją tylko najbystrzejsi