Reklama
Reklama

"Leśny Zorro" grasuje w polskich lasach. Lasy Państwowe pokazały zdjęcie

W polskich lasach możemy spotkać wiele ciekawych i dobrze nam znanych zwierząt. Jednak występują również okazy, które trudno rozpoznać w pierwszej chwili. Tak jest właśnie w przypadku "leśnego Zorro", o którym wspominają Lasy Państwowe. Sprawdź, co to za zwierzę i czy może być niebezpieczne dla człowieka.

Lasy Państwowe na swoim profilu na portalu społecznościowym poinformowały, że w pobliżu Bornego Sulinowa zostały zaobserwowane jenoty, które zaczęły licznie występować na tym obszarze. Dołączono również zdjęcie tego nietypowego zwierzęcia i poinformowano, że jest to gatunek obcy i inwazyjny. Dowiedz się więcej o "leśnym Zorro".

"Leśny Zorro" pojawił się w polskich lasach. Co to za zwierzę?

Według informacji podawanych przez Lasy Państwowe jenoty trafiły do Europy z dalekiej Azji w latach 30. ubiegłego wieku. Kilka tysięcy osobników przybyło wówczas do Ukrainy oraz na Łotwę, a w przeciągu kolejnych dwudziestu lat zwierzęta przedostały się również do Polski. Wobec tego, według specjalistów, jenoty są u nas gatunkiem obcym i inwazyjnym.

Przybliżając specyfikę tego nietypowego osobnika, warto wspomnieć, że zwierzęta te nazywane są na wiele sposobów. Niektórzy mówią na nie kunopies, lis japoński, szop ussuryjski, junat czy tanuki. Jenot należy do rodziny psowatych, a sam zwierzak wygląda jak połączenie szopa pracza, psa i borsuka.  

Jenoty żywią się głównie gryzoniami, rybami i żabami. Swoją dietę mięsną wzbogacają roślinami, żołędziami oraz kasztanami. Co ciekawe, zwierzęta oczyszczają także las z padliny, którą pałaszują ze smakiem.  

Czytaj również: Rasy psów idealne dla alergików. Możesz trzymać je w domu pomimo uczulenia

Czy jenot może być niebezpieczny?

Jenot azjatycki stanowi zagrożenie przede wszystkim dla wspomnianych wcześniej gryzoni, ryb, gadów i płazów. Czasem zdarza się również, że "leśny Zorro" pożywi się okazjonalnie schwytanym ptakiem.

Jednak jeśli chodzi o kontakt z człowiekiem, to zwierzęta te nie atakują ludzi i prędzej same padną na ziemię, udając martwe, niż będą próbowały się skonfrontować.

Ciekawostką jest także to, że podczas polowania mogą być one bardzo szybkie, ponieważ potrafią wspinać się na drzewa, pływać oraz nurkować. Dzięki temu mają wiele okazji do znalezienia pokarmu. Natomiast w sezonie zimowym jenoty zapadają w sen, trwający od listopada do marca. Często jednak się z niego wybudzają i wychodzą na poszukiwanie przekąski.


Zobacz też:

​Tę zagadkę rozwiążą tylko orły z matematyki. Jak z trzech zer zrobić szóstkę?

​To jest zagadka dla czwartej klasy podstawówki. Mało kto jest w stanie podać dobry wynik

Rekiny w Bałtyku mają trzy metry i wagę 200 kg. Czy są niebezpieczne?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zwierzęta