Reklama
Reklama

Wrzuć ten nietypowy składnik do racuchów zamiast jabłek. Rodzina będzie prosić o dokładkę

Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem to połączenie idealne, które uwielbiają i młodsi i starsi. Niewiele osób jednak wie, że przysmak można przygotować też na słono. Zamiast jabłek wykorzystaj ten składnik, a absolutnie odmienisz to danie. Rodzina będzie zachwycona i będzie prosić o dokładkę.

Racuchy możesz przygotować w wersji wytrawnej, dodając do nich żółtego sera. Tym składnikiem zastąpisz dotychczas używane jabłka. Jest to ciekawa odskocznia od tradycyjnie przygotowywanych placuszków na słodko.

Nie musimy się jednak ograniczać jedynie do sera. Razem z ciastem warto wymieszać drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, kukurydzę, a nawet szynkę. Przygotowanie racuchów na słono jest szybkie i banalnie proste, a znikają raz-dwa z talerzy.

Składniki na racuchy z serem

Do zrobienia wytrawnych racuchów będziesz potrzebować:

  • 2 jajka
  • 1 szklankę mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • ulubione zioła
  • olej do smażenia.

Czytaj także: Placki ziemniaczane z gulaszem, ale bez mięsa. W tej wersji zachwycą całą rodzinę

Krok 1

Mąkę wymieszaj z sodą i przesiej oba składniki do miski. Do nich dodaj ulubione przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

W drugiej misce wymieszaj jajka, mleko oraz wodę. Zawartość naczynia przelej do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą. Masa powinna być gładka, pozbawiona grudek.

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Następnie posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Dodatki wymieszaj z ciastem na racuchy.

Krok 4

Patelnię rozgrzej z dodatkiem oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, niewielkimi porcjami wylewaj ciasto. Wytrawne racuchy smaż z obu stron, aż staną się rumiane.

Krok 5

Usmażone racuchy z serem wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy delikatnie przestygną, będą gotowe do podania. Idealnie skomponują się z ulubionym sosem np. czosnkowym.

Zobacz też:

W ten sposób szybko zamarynujesz mięso na grilla. Będzie kruche i aromatyczne

Kupujesz masło bez laktozy? Katarzyna Bosacka nie ma dla ciebie dobrych wiadomości

Wrzuć tę rybę na grilla. Jest smaczna i prawie nie ma ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski