Reklama
Reklama

Taką babkę drożdżową piekły nasze babcie. Najlepszy przepis na Wielkanoc

Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielkanocnej babki. Zwłaszcza że bez problemu można ją samodzielnie upiec w domu. Ucierana babka drożdżowa, którą na święta piekły już nasze babcie, jest puszysta i obłędnie smaczna. Przygotowanie jej nie jest trudne ani czasochłonne. Już teraz poznaj przepis, bo do świąt pozostało niewiele czasu.  

Wielkanoc kojarzy się z wieloma potrawami, w tym ze słodkimi wypiekami. Za najbardziej klasyczne uznaje się oczywiście mazurka i babkę. To niemalże symbole zbliżających się świąt, których zdecydowanie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Proponujemy więc przepis na puszystą i smaczną babkę drożdżową, którą piekły już nasze babcie.  

Babka wielkanocna według przepisu babci  

Dostępnych jest wiele przepisów na różnorodne babki wielkanocne. Największą popularnością cieszą się piaskowe, cytrynowe i... drożdżowe. Te ostatnie szczególnie są uwielbiane za swój klasyczny smak oraz możliwość dodania rozmaitych dodatków. Świetnie sprawdzą się między innymi orzechy, migdały i rodzynki.  

Ucierana babka drożdżowa z przepisu babci jest idealnym rozwiązaniem na wielkanocny stół i nie tylko. Świetnie sprawdzi się również na inne okazje. Jest doskonale puszysta i przede wszystkim smaczna. Przepis znany jest już od pokoleń. Jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego bez stresu można ją przygotować nawet na ostatnią chwilę. 

Składniki na babkę: 

  • 600 g mąki  
  • 120 g masła  
  • 120 g cukru 
  • 60 g drożdży  
  • 4 jaja  
  • 4 żółtka 
  • 100 g rodzynek  
  • Skórka z ½ cytryny  
  • 250 ml ciepłego mleka  
  • ½ łyżeczki soli  

Zobacz również:  Babka nie musi być słodka. Ta w wersji wytrawnej podbiła serca mojej rodziny

Jak przygotować ucieraną babkę drożdżową?  

Wystarczy postępować krok po kroku według przepisu, aby w rezultacie przygotować pyszną ucieraną babkę drożdżową. Zacznij od rozpuszczenia drożdży w letnim mleku. Dodaj do tego pół łyżeczki cukru oraz ¼ szklanki mąki. Całość pozostaw w ciepłym miejscu, aby drożdże mogły wyrosnąć.  

W tym czasie żółtka ubij na parze z połową przygotowanego cukru. Masło utrzyj z pozostałością cukru za pomocą miksera, stopniowo wbijając do tego również jajka. Do całości dołóż ubite na parze żółtka, odrobinę soli, startą skórkę z cytryny oraz rodzynki obsypane mąką.  

Powstałe ciasto połącz z rozczynem. Cały czas ucierając je, dosypuj stopniowo pozostałą mąkę. Rób to do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Przykryj je wtedy ścierką i odstaw na jakiś czas w ciepłe miejsce, aby wyrosło.  

Następnie wyłóż je do foremki na babkę i wstaw do letniego piekarnika. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyciągnięciu pozostaw do ostygnięcia. Gotową babkę możesz udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.  

Zobacz też:

​Wiosenna zupa z przepisu Ewy Wachowicz. Główny składnik zaskakuje

Kalafior nie musi być nudny. Ta przekąska znika ze stołu jako pierwsza

Wiosenne ciasto, które kocha cała rodzina. Wykorzystaj sezon na główny składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta