Reklama
Reklama

​Wiosenna zupa z przepisu Ewy Wachowicz. Główny składnik zaskakuje

Po zimie, gdzie królowały dość tłuste potrawy, przyszedł czas na wiosnę i o wiele lżejsze posiłki. Świetnym rozwiązaniem w tym przypadku będą zupy — botwinka, jarzynowa czy szczawiowa. Sprawdź przepis na eksperymentalną wiosenną zupę z przepisu Ewy Wachowicz, którą przygotują nawet niedoświadczeni kucharze.

Składniki na zupę cytrynową z przepisu Ewy Wachowicz

Pierwsze wzmianki o zupie cytrynowej sięgają XVIII wieku, kiedy to "cytrynowe polewki" przygotowywano dla chorych. Aktualnie jest to pełnowartościowa zupa, do której przyrządzenia potrzebujesz:

  • 1 cebulę,
  • 1 cytrynę,
  • 1 kiszonego ogórka,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszkę,
  • 1 selera,
  • 1 udko z kurczaka,
  • 2 żółtka,
  • 220 g śmietany 18%,
  • liść laurowy.

Zupę cytrynową można przygotować w dwóch wersjach, zarówno na bulionie mięsnym, jak i bez niego. Najlepiej podawać ją z ulubionym ryżem bądź kaszą — najlepiej sprawdzi się jęczmienna perłowa.

Sprawdź również: To ciasto do kawy smakuje niebiańsko. Teściowa będzie prosić o przepis

Wiosenna zupa z przepisu Ewy Wachowicz — sposób przygotowania

Do garnka wlej 1,5 litra wody, włóż udko z kurczaka i gotuj 10 minut. W międzyczasie obierz i pokrój marchew, pietruszkę i selera. Cebulę przekrój na pół i zrumień nad palnikiem lub na ruszcie, a następnie dorzuć do garnka. Po 20 minutach wyjmij udko z kurczaka, obierz dokładnie całe mięso, pokrój i wrzuć ponownie do bulionu. W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny, dwa żółtka oraz śmietanę. Dodaj całość do zupy i cały czas mieszaj, dopraw solą i pieprzem. Kiszonego ogórka pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Zupa cytrynowa jest gotowa i może trafiać na stół!

Zobacz też:

​Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy | zupa