Wygładza i napina skórę lepiej, niż drogie kremy. W PRL-u piły go nasze mamy
Wszyscy dobrze wiedzą, że ta popularna zupa jest zdrowa, ale mało kto wie, że jej regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na wygląd. Wygładza zmarszczki i napina skórę lepiej, niż drogie kremy. Pozytywnie oddziałuje także na włosy i paznokcie. To naturalny eliksir młodości, po który w PRL-u masowo sięgały nasze mamy.
Rosół kolagenowy to eliksir młodości, po który w PRL-u często sięgały nasze babcie i mamy. Jest smaczny, zdrowy i pozytywnie wpływa na wygląd, dlatego wartosięgać po niego regularnie niezależnie od pory roku.
Spożywanie jednej szklanki bulionu w ciągu dnia pomaga wzmocnić odporność, pozytywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci, a także sprzyja wygładzeniu zmarszczek. Pij jedną porcję tej zupy raz na 1-2 dni, a twoja skóra będzie jędrna i pełna blasku.
Rosół kolagenowy jest źródłem wielu cennych, łatwo przyswajalnych minerałów. Zawiera m.in. magnez, potas, wapń, fosfor czy siarkę, które pełnią przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Poza kolagenem poprzez jego spożywanie dostarczasz sobie również sporej dawki: siarczanu chondroityny (ważny dla prawidłowego funkcjonowania stawów), glukozaminy (pozwala utrzymać tkankę chrzęstną w dobrej kondycji czy proliny (usprawnia syntezę kolagenu wewnątrz komórek naczyń krwionośnych).
Zawiera również glicynę (przyspiesza regenerację tkanek) czy wreszcie kwas hialuronowy (dba o sprężystość i chrząstek i odpowiednie nawodnienie skóry).
Może cię zainteresować: Pomarszczona szyja jest twoim utrapieniem? Użyj puszki tego warzywa, by wygładzić skórę
Picie rosołu kolagenowego pomaga zapobiegać wielu dolegliwościom. Pozytywnie wpływa na odporność, łagodzi stany zapalne, a także oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza trawienie.
Oczywiście nie bez znaczenia jest wspomniany już wcześniej fakt, że rosół kolagenowy wzmacnia także włosy i paznokcie. Wygładza drobne zmarszczki i napina skórę, dzięki czemu osoby go spożywające dłużej wyglądają młodziej.
Czytaj również: To idealna fryzura na lato. Odejmuje lat i sprawdza się w czasie upałów
Przygotowanie rosołu kolagenowego nie różni się znacznie od gotowania tradycyjnego rosołu. Najistotniejszą zmianą jest wykorzystywane mięso, które w tym przypadku powinno być: kurzymi łapkami, szyjkami drobiowymi czy wołowymi mosteczkami. To właśnie one w sobie mają najwięcej kolagenu.
Rosół kolagenowy powinien gotować się 4 godziny na wolnym ogniu. Do jego zrobienia potrzebujesz:
- kurzych łapek/ szyjek - 1 kg
- kości szpikowych - 2 kg
- podrobów drobiowych - 0,5 kg
- selera - 0,5 sztuki
- octu jabłkowego - 2 łyżki
- korzeni pietruszki - 2 sztuki
- marchewek - 3 sztuki
- cebuli - 1 sztuka
- wody - 3 litry
- soli i pieprzu - do smaku
Dokładnie umyte mięso wrzuć do garnka, dodaj ocet i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu, a gdy wywar zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj go jeszcze około 2 godzin (w połowie dorzuć warzywa i zioła). Na koniec do rosołu kolagenowego dodaj przyprawy. Gdy zupa będzie gotowa, przecedź ją przez sito i rozlej do talerzy.
Zobacz też:
To imię jest szczególnie lubiane na południu Polski. Ma ciekawe znaczenie
Kontrowersyjny składnik maseczki. Brzydko pachnie, ale świetnie prasuje zmarszczki
Zamiast wrzucać do herbaty, nałóż na twarz. To żelazko na zmarszczki wokół oczu